Tre åtalas för att ha tvättat över 100 miljoner

Tre åtalas för att ha tvättat över 100 miljoner

Nu åtalas tre män. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
De tog emot miljontals kronor från narkotikaförsäljning – som sedan växlats, förvarats och förts vidare. Nu åtalas tre män för grov penningtvätt och grov näringspenningtvätt vid Malmö tingsrätt.
Det handlar om hawala – ett sätt att överföra pengar utan att egentligen flytta på dem.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Männen anklagas för att ha tvättat pengar via två företag inom växlings- och resebranschen i Malmö. Företagen har stått i förbindelse med andra företag och deras kontor i både Sverige och utlandet, och enligt stämningsansökan har motsvarande cirka 113 miljoner kronor hanterats. Brotten ska ha skett mellan 2019 och 2020.

När en person på ett kontor behövt föra över pengar har denne kunnat lämna in pengar på ett ställe, för att lämnas ut till en mottagare på ett annat kontor – utan att några egentliga transaktioner gjorts.

De nu åtalade männen förnekar den omfattande penningtvätten. Polisen kom dem på spåren genom meddelandetjänsten Encrochat som knäcktes av Europol och fransk polis 2020.

En av de åtalade misstänks även för att ha hanterat ytterligare 23 miljoner kronor inom ramen för en så kallad hawala-verksamhet, som syftat till att "utjämna obalanser i penningtillgången i olika länders hawala-kontor", enligt stämningsansökan. Han har vid flera tillfällen tagit emot och lämnat vidare kontanter både inom och utanför Sverige.

Hawala, ett system för att skicka pengar genom informella kontor, är olagligt i flera länder och har pekats ut som ett sätt för bland annat terrorister och kriminella att flytta pengar.

FRÅN FÖRSTASIDAN