Tove-rättegång skjuts fram

Tove-rättegång skjuts fram

Åklagare Adam Rullman begär att Tove-rättegången skjuts fram till tidigast slutet av juli. Arkivbild.

Mikael Fritzon/TT
Hovrättsförhandlingen om mordet på Tove, 21, skjuts fram på begäran av åklagare Adam Rullman.
Han tror att rättegången tidigast kan hållas i slutet av juli.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Två kvinnor, 18 och 20 år gamla, dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda i höstas. Båda har överklagat – men förhandlingen i Göta hovrätt, som skulle ha inletts den 12 juni, skjuts nu fram efter ett beslut av domstolen.

Detta efter att Clea Sangborn, som försvarar en av de dömda kvinnorna, kallat in ett expertvittne som ifrågasätter rättsläkarens bedömning av hur Tove dog.

Det innebär att åklagare Adam Rullman i sin tur behöver komplettera förundersökningen.

"Det föreligger därför hinder mot att hålla huvudförhandling vid planerad tidpunkt. Huvudförhandlingen måste därför ställas in", skriver Rullman i ett yttrande till Göta hovrätt.

Slutet av juli

Bland annat har han bett Socialstyrelsens rättsliga råd att yttra sig gällande dödsorsak och dödssätt, baserat på den medicinska utredningen som finns i fallet. Rättsliga rådet sammanträder först den 25 juli, och yttrandet kan enligt Rullman väntas dröja ytterligare någon vecka efter det.

"Med anledning av slutsatserna från en expertmyndighet ifrågasätts är det av stor vikt den aktuella frågan omsorgsfullt och objektivt utreds", skriver han.

Sangborn: Inga hinder

Även Robert Hannah, som är målsägarbiträde åt Toves pojkvän, skriver i ett yttrande till rätten att förundersökningen troligtvis kommer att behöva kompletteras och att förhandlingen därför bör skjutas fram.

Clea Sangborn, som försvarar 20-åringen, är dock av annan åsikt:

"Det finns inget hinder för att den tid för huvudförhandling som bokats och kallats till ska gälla", skriver hon i ett yttrande.

Göta hovrätt har ännu inte beslutat om något nytt rättegångsdatum.

FRÅN FÖRSTASIDAN