Tonåringar åtalas efter mordvågen i Södertälje

Tonåringar åtalas efter mordvågen i Södertälje

Polis på plats efter skottlossningen i Saltskog i södra Södertälje den 6 oktober 2022, då en 19-åring dog och en 16-åring skadades.

Fredrik Persson/TT
En 19-åring dog och en 16-åring skadades svårt när två personer öppnade eld med ett automatvapen i Saltskog i Södertälje i oktober.
Två tonåringar åtalas nu för medhjälp till skjutningen.
Åtalet är det första gällande mord efter den våldsvåg som bröt ut i staden i fjol.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mordet i Saltskog på torsdagskvällen den 6 oktober 2022 var den femte skjutningen på mindre än två veckor i Södertälje, och den tredje med dödlig utgång inom loppet av en vecka i staden.

– De gångna veckorna kommer gå till historien som Södertäljes svarta veckor, sade kommunalrådet Boel Godner (S) i ett tal på Stora torget tre dagar senare, då Södertäljebor samlades för en manifestation mot våldet.

Dödades med autmatvapen

På tisdagen åtalades två unga män för inblandning i mordet i Saltskog. Enligt åtalet dödades då den 19-årige mannen med flera skott från ett automatvapen. En 16-årig pojke som också blev beskjuten med automatvapen ådrog sig livshotande skador, men överlevde. Över 20 hylsor hittades senare på brottsplatsen.

Ingen person åtalas för att ha utfört själva skjutningen, men enligt åklagaren har två gärningspersoner "tillsammans och i samförstånd" genomfört den.

De två män som nu åtalas, båda 19 år gamla, misstänks för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. Männen, som greps en respektive två dagar efter mordet, ska enligt åtalet ha hanterat en motorcykel, elsparkcyklar samt klädesplagg som använts av gärningsmännen vid brotten.

"Jag bedömer att de här brotten är ett led i en konflikt mellan olika grupperingar inom den kriminella nätverksmiljön i Södertälje", säger åklagare Mikael Carlsson i ett pressmeddelande.

Förnekar brott

De båda 19-åringarna förnekar brott.

– Min klient förnekar bestämt att han har någonting med de åtalade gärningarna att göra, säger advokat Simon Kjellstrand som försvarar en av dem.

Totalt sköts sju personer ihjäl i Södertälje under 2022. En konflikt mellan två falanger av det som tidigare kallades Södertäljenätverket tros ligga bakom våldsvågen. De två 19-åringarna som åtalas bedöms av polisen ingå i ett av dessa nätverk.

FRÅN FÖRSTASIDAN