tt

Tolv SD-politiker i Klippan utesluts – efter nazistskandal

En SD-flagga och Mikael Eskilandersson (SD), ordförande för partidistriktet i Skåne.

FOTO: TT
Tolv sverigedemokrater har uteslutits ur partiet efter att man röstat fram två tidigare nazister till förtroendeposter i kommunen, rapporterar P4 Kristianstad.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson (M) om SD-kandidater med nazistbakgrund
0:35

Efter reklamen: Ulf Kristersson (M) om SD-kandidater med nazistbakgrund

(0:35)

Slå på ljud

– Hela styrelsen i Klippan utesluts, så den är borta. Nu går distriktet in och kommer att kalla till ett extra årsmöte där man väljer en ny styrelse, säger Mikael Eskilandersson (SD), ordförande för partidistriktet i Skåne, till Dagens Nyheter.

Bakgrunden till uteslutningen är att tidningen Expo före valet 2018 avslöjade att tre personer på SD-listan i Klippan tidigare varit aktiva nazister. De uteslöts ur partiet efter avslöjandet, men fick ändå lokala förtroendeuppdrag som företrädare för SD Klippan.

I slutet av förra året fick två av dem mer framträdande röster efter en omröstning i kommunfullmäktige. De två röstades in trots varningar från partiet, både på riks- och distriktsnivå.

Mikael Eskilandersson (SD), ordförande för partidistriktet i Skåne.

Mikael Eskilandersson (SD), ordförande för partidistriktet i Skåne.

FOTO: Tim Aro/TT

Klippan styrs efter valet i september av en koalition bestående av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, lokala partiet Vår framtid och två avhoppade moderater.

Uteslutningsbeslutet innebär att kommunfullmäktige i Klippan nu fått tio vildar. Mikael Eskilandersson anser att samtliga som uteslutits bör lämna sina platser, men poängterar att det är upp till dem själva att bestämma hur de gör.

De två ex-nazisterna har sedan tidigare uppgett att deras tid inom rörelsen är ett avslutat kapitel.

FOTO: Vilhelm Stokstad/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN