Tog sprängladdning på pendeln - tre pojkar döms

Tog sprängladdning på pendeln - tre pojkar döms

En väska med vad som visade sig vara en skarp sprängladdning hittades i centrala Stockholm i augusti 2022. Arkivbild.

Janerik Henriksson/TT
Mitt under Stockholms kulturfestival med tusentals människor i rörelse hittades en väska med en skarp sprängladdning i Kungsträdgården i centrala Stockholm.
Nu döms tre tonårspojkar till ungdomsvård för inblandning i att ha placerat ut bomben.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Söndagen den 21 augusti 2022 hittades en misstänkt väska vid entrén till restaurang Operakällaren i Kungsträdgården, samtidigt som Stockholms kulturfestival pågick i området. Väskan visade sig innehålla en skarp sprängladdning, som polisen sköt sönder under kvällen.

Tre tonårspojkar döms nu för inblandning i att ha placerat ut bomben.

En av pojkarna, som är 15 år gammal, döms för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Enligt domen har han mottagit en sprängladdning med två dynamitstavar och transporterat den på pendeltåget till centrala Stockholm. Han har sedan placerat laddningen vid entrén till restaurangen.

Pojken döms även för att ha förvarat ytterligare en sprängladdning i ett skogsparti.

Motivet oklart

En annan pojke, som också är 15, döms för medhjälp till brottet i Kungsträdgården, då han lånat ut sin elsparkcykel i samband med att laddningen placerades ut.

En 16-årig pojke döms för anstiftan till samma brott, då han enligt åtalet är den som förmått 15-åringen att placera ut sprängladdningen.

Något motiv som förklarar varför bomben placerades ut vid Operakällaren har inte framkommit i utredningen, enligt Stockholms tingsrätt, som därmed inte heller har tagit ställning till den frågan i domen.

De tre pojkarna har under utredningen förnekat brott.

Döms till ungdomsvård

I fråga om straffet har tingsrätten tagit pojkarnas låga åldrar i beaktande och dömer alla tre till ungdomsvård.

"Den aktuella mängden sprängämnen hade om den hade detonerat inneburit en stor risk för dödliga skador. Brottsligheten har mot den bakgrunden bedömts som grov med ett högt straffvärde. Om de dömda hade varit vuxna hade de därför dömts till långa fängelsestraff", skriver rättens ordförande rådmannen Axel Taliercio i en kommentar.

16-åringen döms också för stämpling till grov misshandel och stämpling till människorov för att i september 2022 ha försökt förmå en 17-årig pojke att tillsammans med honom föra bort och misshandla en person svårt.

FRÅN FÖRSTASIDAN