Tipsen för att lyckas dra ner på saltet

Tipsen för att lyckas dra ner på saltet

Det går att vänja sig vid mindre salt i maten. Arkivbild.

Fredrik Sandberg / TT
De flesta får i sig för mycket salt för att det ska vara bra för hälsan. Du som gillar mycket salt på maten kan vänja dig vid mindre. Här kommer några tips.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Alla behöver salt, natriumet som finns i det salt vi äter är livsviktigt för oss. Men för mycket innebär hälsorisker och svenskarna ligger i toppskiktet i Europa vad gäller salt i maten.

Men det är inte kört för att du älskar salt. Saltsmak är nämligen en vanesak och ju mer salt du äter desto mer behöver du salta för att känna den.

Minska gradvis

Om du minskar på saltet gradvis så kommer du att märka skillnad efter bara fyra, fem veckor, enligt Livsmedelsverket. Det går nämligen ganska fort för smaklökarna att vänja sig och de blir då bättre på att känna sälta. Som bonus får andra smakämnena mer plats och maten kan till och med börja smaka mer.

Genom att krydda med annat som färska och torkade örter, peppar, citron, vitlök, chili, färsk ingefära blir maten smakrik även utan det extra saltet.

Ställ inte alltid fram salt på bordet eftersom det lätt leder till att man saltar av bara farten trots att det inte behövs.

Kött och chark

Det finns salt och örtsalt som innehåller mindre mängd natrium än vanligt bordssalt. Det är bra att välja salt med jod eftersom jod behövs för kroppens ämnesomsättning.

Det är inte bara chips och pommes som har mycket salt. Det mesta saltet får vi faktiskt i oss från kött- och charkprodukter men också genom bröd, ost, färdigmat och restaurangmat.

Livsmedelsverket tipsar också om att kika på förpackningen när du handlar livsmedel. Titta på näringsdeklarationen för att kika på saltinnehållet. Du kan också kolla efter nyckelhålsmärket som finna på mat med mindre salt.

FRÅN FÖRSTASIDAN