Thornbergs svar på kritiken: "Vi har samverkat"

Thornbergs svar på kritiken: "Vi har samverkat"

Rikspolischefen Anders Thornberg håller presskonferens på polishuset i Stockholm på fredagen.

Anders Wiklund/TT
Rikspolischef Anders Thornberg kritiseras hårt av fack och skyddsombud för händelserna som föranledde den tidigare polischefen Mats Löfvings död. Nu bemöter han kritiken.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi har lämnat in en rapport och de har lämnat in en rapport och nästa vecka kommer vi få återkoppling från Arbetsmiljöverket. Vi får veta vad de säger och så kommer vi vidta de åtgärderna, säger Anders Thornberg i samband med en pressträff i polishuset i Stockholm på fredagen.

Föreslog avsked

Samma dag som Mats Löfving hittades död i sitt hem höll polisens särskilda utredare en presskonferens där han slog fast att Löfving varit jävig i flera beslut rörande Noa:s tidigare underrättelsechef Linda Staaf, med vilken han påstås ha haft en relation. Viksten föreslog vidare att rikspolischefen skulle överväga att avskeda Löfving.

Presskonferensen och andra beslut kopplade till personalärendet runt Mats Löfving har kritiserats hårt av såväl Polisförbundet som polisens nationella skyddsombud.

I en skrivelse till Arbetsmiljöverket kallar skyddsombuden presskonferensen "en offentlig förödmjukelse som med största sannolikhet träffade Mats Löfving personligen väldigt hårt och förvärrade hans hälsotillstånd dramatiskt".

– Det är viktigt att vi får prata om det och låta processen ha sin gång. Vi har redovisat vår syn på det och det ska vi diskutera (med Arbetsmiljöverket), säger Anders Thornberg.

"Obefintlig samverkan"

Polismyndigheten kritiseras också för "obefintlig samverkan" med skyddsombuden i samband med polisens egen utredning. Men Anders Thornberg har en annan bild.

– Jag har inte varit med i hela arbetet, men såvitt vi ser det så har vi samverkat.

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow har krävt att Thornberg skyndsamt ska vidta konkreta åtgärder för att säkerställa att något liknande aldrig sker igen.

– Jag är mycket mån om att det aldrig ska upprepas, sade hon till TT på torsdagen.

FRÅN FÖRSTASIDAN