Thornberg: Återkommer om beslut kring Löfving

Thornberg: Återkommer om beslut kring Löfving

Rikspolischef Anders Thornberg.

Jonas Ekströmer/TT
Rikspolischefen Anders Thornberg vill gå igenom utredarens granskning innan han fattar beslut om Mats Löfvings framtid inom polisen.
– Jag ska ha ett arbetsrättsligt samtal med Mats Löfving, säger Thornberg på en pressträff.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Utredaren Runar Viksten som granskat händelserna inom polisledningen har kommit fram till att rikspolischefen bör överväga att "skilja Mats Löfving från sin tjänst".

Rikspolischefen meddelar att han och myndigheten kommer att återkomma när det finns besked att lämna gällande Löfving. Där är man inte nu. Anders Thornberg säger att det är något han ska överväga efter samtal med Mats Löfving.

– Jag tar till mig av slutsatserna och kommer att ha samtal med Mats Löfving i närtid och höra hur han ställer sig till de här slutsatserna.

"Trygg med hantering"

Samtal ska enligt Anders Thornberg ske "så fort som möjligt".

– Det är dagar vi pratar om, säger han.

Rikspolischefen vill inte svara på frågan om han delar utredarens slutsats om att det är klarlagt att Mats Löfving och Linda Staaf haft en relation, utan säger att han nu ska gå igenom rapporten noggrant.

– Det är hans (utredarens) slutsatser. Jag måste först analysera rapporten, säger Thornberg.

Utredaren Runar Viksten anser att Mats Löfving gjort sig skyldig till jäv. Viksten ser dock inte att rikspolischefen och myndigheten i stort agerat felaktigt.

– Jag ser det som positivt att utredaren kommit fram till att myndigheten som arbetsgivare hanterat händelserna korrekt och som jag tidigare sagt har jag varit trygg med min hantering, säger Thornberg.

"Förtroende avgörande"

Han tillägger:

– Nu ska vi bedöma och analysera hur vi ställer oss till det här. Vi kommer även fundera på hur vi ska arbeta med vår interna kultur.

TT: Har det här skadat polismyndigheten?

– Det är för tidigt att säga. Förtroendet är helt avgörande för polismyndighetens arbete, säger Thornberg.

FRÅN FÖRSTASIDAN