Svenska ambassadpersonalen hemma

Svenska ambassadpersonalen hemma

Militär evakuerar från Sudan. Bild från 23 april.

Italienska försvarsdepartementet via AP/TT
All svensk personal från ambassaden i Sudan, med medföljande, har kommit till Sverige.
De landade strax före klockan sju på tisdagsmorgonen på Arlanda.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De möttes av utrikesminister Tobias Billström, Sidas generaldirektör Carin Jämtin och ett team från Utrikesdepartementet och Sida, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

"All svensk ambassadpersonal med medföljande har ankommit till Arlanda, välbehållna men trötta. Har mött och talat med dem. Tack till alla som med insatser 24/7 gjort denna evakuering möjlig!", skriver utrikesminister Tobias Billström (M) på Twitter.

"Det var härligt"

Ulf Källstig, chef för Afrikaavdelningen på Sida, fanns också på plats på Arlanda för att ta emot Sidas utsända, prata med dem och höra hur de mår. De är alla nu hemma.

– Det var härligt, säger Källstig och uttrycker stor lättnad.

Det var i söndags som de aktuella svenskarna evakuerades tillsammans med många andra i en franskledd konvoj, eskorterad av fransk militär, som rörde sig genom Sudans huvudstad i Khartum till ett militärflygfält norr om staden. Med medföljande handlade det om ett 20-tal personer.

Därifrån flög det franska flygvapnet dem till Djibouti vid Adenviken, bortom Sudans direkta grannländer Etiopien och Eritrea. Den svenska regeringen har beskrivit evakueringen som en komplicerad och riskfylld operation. Konvojen fick byta rutt flera gånger på väg till militärbasen och flygen ut. Säkerhetsläget beskrivs som mycket skört.

Två svenska plan

Enligt nyhetsbyrån AFP skadades en fransk soldat under evakueringen, men denne ska nu vara utom fara.

I söndags gav riksdagen klartecken för att skicka en svensk styrka på upp till 400 personer för att bistå med evakuering från Sudan. Den första evakueringen och konvojen med svensk ambassadpersonal sköttes som nämnts dock av Frankrike. Sedan dess har Sverige flugit två plan från Sudan med evakuerade, det är dock inte bekräftat om det fanns svenskar ombord.

Enligt utrikesminister Billström fanns det i måndags cirka 150 svenska medborgare kvar i Sudan och som var uppsatta på den så kallade svensklistan. Säkerhetsläget kan avgöra om det är möjligt att evakuera också dem. En konvoj till, liknande den Frankrike genomförde i söndags, beskrivs som svår att organisera.

FRÅN FÖRSTASIDAN