Svensk delegation i Kiev tvingades ta skydd

Svensk delegation i Kiev tvingades ta skydd

Ryska robotattacker mot Ukrainas huvudstad Kiev sköts till stor del ned av luftvärn under natten mot tisdagen.

Ukrainas beredskapsmyndighet/AP/TT
Politiker från riksdagens utrikesutskott har varit i Ukraina under de senaste dagarna. De tvingades söka skydd efter omfattande ryska bombanfall.
– Jag tycker det är viktigt att man förbereder säkerhetsgarantier för Ukraina, säger Sverigedemokraten Aron Emilsson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Inbjudna av Ukrainas parlament reste sju riksdagsledamöter tidigare i veckan till Kiev. De besökte Butja, Borodjanka och Irpin och fick se massgravarna med egna ögon.

Det är den första delegationen från Sveriges riksdag som besöker Ukraina sedan krigsutbrottet.

Delegationen bestod av ledamöter från alla riksdagspartier utom Miljöpartiet vars representant hade fått förhinder.

– Det är en speciell situation att resa in i en krigszon, men vi bedömde att det var viktigt att göra den här resan från utrikesutskottets sida, säger ordföranden Aron Emilsson.

Hölls hemligt

Resan hölls hemlig fram till dess att delegationen lämnade Ukraina under onsdagen. I skrivande stund är ledamöterna i Polens huvudstad Warszawa, varifrån de sedan flyger hem till Stockholm.

Under natten till tisdagen vaknade de av ett stort ryskt flyganfall mot Kiev. Smällarna kom närmare och närmare och de fick ta på sig kläder och ge sig ned i hotellets skyddsrum i källaren. Där fick de sitta i timmar.

– Det var riktigt omtumlande. Jag hörde själv explosionerna och smällarna alldeles utanför fönstret och vi var verkligen nära epicentrum, men allt har tack och lov gått bra. Vi fick en glimt under en natt av det som Ukraina upplever ständigt under det här brutala kriget, säger Emilsson.

Utskottets vice ordförande Morgan Johansson (S) var också en del av delegationen.

– Det var omskakande på sitt sätt. Det är ju en situation man aldrig varit med om tidigare direkt, det är ju en krigszon det faktiskt handlar om. Samtidigt gav det en djupare förståelse av vilken oerhörd press det måste vara att leva i detta, där vi på nära håll fick uppleva det som ukrainare upplevt varje dag i över ett års tid, säger han till Aftonbladet.

"Mer att göra"

Övriga deltagare på plats i Kiev var Ann-Sofie Alm (M), Håkan Svenneling (V), Kerstin Lundgren (C), Magnus Berntsson (KD) och Joar Forssell (L).

"Ödmjuk efter att ha kommit tillbaka i säkerhet efter att ha upplevt en av nätterna med mest intensiv beskjutning mot Kiev", skriver Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, på Twitter.

Aron Emilsson tycker att det var viktigt att få se den ryska invasionens brutalitet med egna ögon. Sverige måste stötta Ukraina i återuppbyggnaden av landet och det finns "uppenbart mer att göra", när det kommer till militär hjälp.

Det är också viktigt att Ukraina får ta nästa steg i processen för EU-medlemskap, säger han.

– Jag tror det är viktigt att man inleder anslutningsdiskussioner med Ukraina inför ett framtida EU-medlemskap.

Han tillägger:

– Jag tycker det är viktigt att man förbereder att i ett första steg ställa ut säkerhetsgarantier, långsiktiga sådana, för Ukraina och därefter inleda samtal om hur ett Natomedlemskap ska se ut.

FRÅN FÖRSTASIDAN