Stort besökstapp på Gröna Lund efter olyckan

10 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Den anrika nöjesparken har flera tusen färre besökare per dag jämfört med hur det såg ut före olyckan. Arkivbild.
Antalet gäster på nöjesparken Gröna Lund har mer än halverats efter dödsolyckan med bergochdalbanan Jetline.
Oro och regnigt väder ligger bakom besökstappet, enligt ägarbolaget.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mellan 1 800 och 3 200 personer per dag har besökt Gröna Lund sedan återöppnandet av nöjesparken, enligt siffror från Parks and resorts, som äger Gröna Lund.

Det kan jämföras med mellan 5 100 och 10 300 besökare per dag veckan innan olyckan.

"Siffrorna visar på att det finns en oro, de är lägre än dagsnittet för föregående år. Det är rimligtvis den primära orsaken, den sekundära är att förra veckan tyvärr även var regntung", skriver Max Lagerbäck, tillförordnad informationschef för Parks and resorts, i en kommentar till TT.

Dagsnittet för 2022 var omkring 8 000 besökare per dag.

Kvinna dog

Det var den 25 juni som bergochdalbanan Jetline spårade ur. En 35-årig kvinna omkom och nio personer skadades, däribland flera barn.

Statens haverikommission har inlett en utredning om olyckan och det pågår även en åklagarledd polisutredning för att undersöka om något brott har begåtts i samband med olyckan.

Annons

Utöver Gröna Lunds interna kontroller genomgår samtliga attraktioner på nöjesparker och tivolin årliga externa besiktningar innan säsongen börjar.

Jetline genomgick den senaste besiktningen, som genomfördes av det oberoende besiktningsföretaget Dekra i början av juni, utan anmärkningar.

Inställda event

Utöver tre spelningar som ställdes in under nedstängningen kommer konserterna på Gröna Lund under juli och augusti att ligga kvar som planerat.

Däremot meddelar nöjesparken att eventen Tik tok Experience och Night rider, där parken skulle hållas öppet extra länge, skjuts upp till nästa år på grund av olyckan, rapporterar Expressen.

Annons