Skyfall och åska i södra Sverige – SMHI varnar

Skyfall och åska i södra Sverige – SMHI varnar

SMHI har utfärdat en gul varning för kraftiga regnmängder under måndagskvällen och tisdagsmorgonen. Arkivbild.

Anders Wiklund/TT
SMHI varnar för skyfall och åska i södra Sverige. Regnet kan leda till översvämningar – men hjälper kanske ändå inte mot den senaste tidens torka.
– Det vi skulle behöva för torkans skull är ett heldagsregn, men ett lätt regn och inte kraftigt, säger meteorologen Erik Höjgård-Olsen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter en solig och torr försommar väntas nu stora mängder regn i södra Sverige. SMHI har utfärdat en gul varning för skyfall i Halland, nordligaste Skåne, västra Kronoberg, sydvästra delen av Jönköpings län och södra delarna av Västra Götaland.

– Definitionen för skyfallsliknande regn är mer än 35 millimeter inom tre timmar, så på kort tid kan det komma stora mängder och sedan fortsätter det att regna i uppemot 24 timmar, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Ytterligare en gul varning för kraftig åska i kombination med regn och vind gäller för stora delar av Skåne, Halland och sydvästra Kronoberg.

Översvämningsrisk

Regnområdet drar in under måndagseftermiddagen. Källare, dagvattensystem, vägar och viadukter riskerar att översvämmas av de stora vattenmängderna, varnar SMHI. Även trafiken kan påverkas.

– Regnområdet rör sig sedan över stora delar av västra och södra Götaland under kvällen, natten och tisdagen, säger Erik Höjgård-Olsen.

Under tisdagen gäller även skyfallsvarningen i Blekinge, Kronoberg, sydöstra Jönköpings län, Kalmar och Öland.

Det är svårt att säga vilka områden som riskerar att drabbas värst. Även stora delar av övriga Götaland kan räkna med regn, men inte i samma omfattning som i områdena som omfattas av varningen.

Studsar av

Risken är dock att regnet inte hjälper mot torkan.

– Om det kommer mycket regn på kort tid när marken är torr klarar marken inte att ta upp det. Det blir nästan som om regnet fallit på asfalt.

I stället rinner det ofta iväg till en sänka, viadukt eller källare där det då riskerar att bli översvämning.

– Medan där regnet föll, över mark eller jord där det skulle behöva sugas upp, där studsar det mer eller mindre bara av, säger Erik Höjgård-Olsen.

FRÅN FÖRSTASIDAN