Skärpta straff i stor knarkhärva

07 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Svea hovrätt i Stockholm. Arkivbild.Paul Wennerholm/TT
Tio personer, varav en utpekad gängledare, dömdes i januari till fängelse i en stor narkotikahärva i Uppsala.
Nu skärps straffen för flera av de dömda – och fyra tidigare frikända får fängelse, meddelar Svea hovrätt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Under ett halvår distribuerade personerna, som kopplas till Gottsundanätverket i Uppsala, över ett ton narkotika i vad åklagaren beskrev som en "närmast företagsliknande struktur".

Tack vare uppgifter från knäckta krypterade chattar och omfattande spaning kunde 19 personer åtalas förra våren.

I januari i år dömdes tio av de åtalade till fängelse, varav sju för synnerligen grovt narkotikabrott. Längst straff – 12 år och 2 månader – fick den utpekade ledaren, en 44-årig man, som uppges ha styrt verksamheten från Spanien.

Flera av domarna överklagades och på fredagen meddelade Svea hovrätt dom mot nio personer. Flera av de som nu döms friades helt i tingsrätten, och övriga får skärpta fängelsestraff.

Över 1 000 kilo

Längst straff får en 30-årig man som i tingsrätten dömdes till 7 år och 2 månaders fängelse. Han döms nu till fängelse i 12 år och 8 månader för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Annons

Längst straff av dem som frikändes i tingsrätten får en 29-årig man. Han döms i hovrätten för flera grova narkotikabrott till fängelse i 6 år.

Enligt åtalet har nätverket smugglat in över ett ton narkotika, däribland 600 kilo cannabis, 400 kilo amfetamin och 40 kilo kristall, som sålts vidare i mindre partier i hela landet. Gatuvärdet på beslagen bedöms till 110 miljoner kronor.

Internationella kopplingar

Polisen slog till mot nätverket under 2021 efter information från den internationella polisinsatsen Trojan Shield. En stor del av bevisningen kommer från den krypterade meddelandeappen Anom, som amerikanska FBI distribuerade och lurade brottslingar över hela världen att använda.

Hovrättsrådet Therese Linderoth säger i ett pressmeddelande att informationen från de krypterade chattarna gjort att man i efterhand kunnat kartlägga organisationen och narkotikahandeln på ett "mer heltäckande sätt".

Annons

Utredningen har haft flera internationella kopplingar, och enligt Uppsalapolisen föregicks åtalet av omfattande samarbete med polis i Nederländerna, Spanien och Österrike.

Annons