Skärpta regler för Postnords utdelning

Skärpta regler för Postnords utdelning

Post- och telestyrelsen skärper vissa krav i sitt beslut om nya tillståndsvillkor för Postnord. Arkivbild.

Amir Nabizadeh/TT
Post- och telestyrelsen (PTS) skärper reglerna för Postnord. Nu ställs krav på utdelning vid dörren till äldre och funktionshindrade.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det är en förstärkning av kraven på Postnord. Förut har det varit en rekommendation, säger Emma Maraschin, chef för enheten för postfrågor på PTS, till TT.

Kravet att i tätorter dela ut post direkt vid dörren till så kallade skyddsvärda grupper finns med i Postnords nya tillståndsvillkor. Tidigare har det varit ett allmänt råd. Nu är det bindande. Personer över 80 år och personer med en varaktig funktionsnedsättning kan ansöka om posttjänsten.

I de nya villkoren ställs också krav på Postnord att tillhandahålla lantbrevbäring för den som bor på landsbygden med långt till närmaste postombud.

– Beroende på hur långt bort man bor ska man till exempel kunna få sina paket utdelade vid antingen sin vanliga postlåda eller vid dörren, säger Emma Maraschin.

Sedan tidigare finns det bland annat krav på Postnord att utföra oberoende kvalitetsmätningar av hur väl man klarar målet att dela ut post inom två dagar.

Postnords nya tillståndsvillkor gäller i två år från den 1 april.

FRÅN FÖRSTASIDAN