Sju döms för inblandning i stor knarkhärva

Sju döms för inblandning i stor knarkhärva

Skaraborgs tingsrätt meddelade på måndagen dom i en stor knarkhärva. Arkivbild.

Adam Ihse/TT
På olika platser i Skaraborg hittades både vapen och stora mängder narkotika.
Nu döms sju personer, varav en man till över tio års fängelse, för inblandning i knarkhärvan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En man i 40-årsåldern, som beskrivits som huvudmannen i härvan, döms till tio år och sex månaders fängelse för synnerligen grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och brott mot vapenlagen.

"(Mannen) har haft den ledande och styrande rollen i narkotikabrottsligheten som målet gäller. Det är han som har haft kontakt med den eller de som har försett honom med vapen och narkotika", skriver tingsrätten.

Totalt åtalades sju män och en kvinna för inblandning i härvan, som enligt åklagaren har kopplingar till andra, större narkotikamål som avgjorts tidigare.

Sju av dem döms nu i Skaraborgs tingsrätt. Utöver huvudmannen döms ytterligare fyra personer till fängelsestraff för bland annat grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. Straffen blir på mellan tre och åtta års fängelse.

Två personer döms till skyddstillsyn för flera fall av narkotikabrott.

En man som stod åtalad för grovt penningtvättsbrott frikänns helt.

Flera av dem greps i samband med att polisen slog till mot olika platser i Skaraborg under sommaren i fjol. Då hittades bland annat två kulsprutepistoler, ammunition och stora mängder narkotika.

Enligt åklagaren har ännu mer narkotika transporterats till olika platser i Sverige. Bland annat misstänks en av de åtalade ha hämtat 150 kilo cannabisharts i närheten av Helsingborgs hamn, och sedan transporterat det vidare.

FRÅN FÖRSTASIDAN