Sista långfilen tillverkad

Sista långfilen tillverkad

Framöver får mjölken fraktas från Stockholm för att nå konsumenterna i norr.

Janerik Henriksson/TT
Arla har tillverkat sin sista långfil. Mejeriet i Sundsvall, som funnits sedan 1948 enligt Sundsvalls Tidning, stängde på söndagen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Produktionen flyttar till Kallhäll utanför Stockholm, men långfilen – som lanserades 1965 med en "mild syrlighet och sammanhängande, lång konsistens" – följer inte med.

"När det gäller Långfilen så är det en produkt som tyvärr inte efterfrågas av så många konsumenter längre", sade mejerichef Jörgen Thunholm tidigare i ett pressmeddelande.

Orsaken till att mejeriet lagts ned är förändrade konsumtionsmönster där kunderna köper allt mindre mjölk och filmjölk, de två produkter som mejeriet i Sundsvall främst producerat.

Även den lokala Jämtlandsmjölken går i graven, då det enligt Arla inte vore ekonomiskt försvarbart att särskilja mjölken. De omkring 40 mjölkbönder som levererar till mejeriet i dag kommer i stället att leverera mjölk till Kallhäll eller till osttillverkningen i Östersund.

Omkring hälften av de omkring 70 anställda på Arla i Sundsvall blir kvar, på distribution och kyllager, enligt tidningen.

FRÅN FÖRSTASIDAN