Sis: Säkerhetstänket hos anställda brister

Sis: Säkerhetstänket hos anställda brister

Statens institutionsstyrelse och generaldirektören Elisabet Åbjörnsson Hollmark är satta under press efter flera uppmärksammade rymningar på sistone från myndighetens ungdomshem. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
Säkerhetsbedömningar och rutiner har inte följts av chefer och annan personal. Efter uppmärksammade rymningar av unga brottslingar från Sis-hem ska en särskild stab se till att det blir ändring.
Och stängsel och andra installationer ska ses över.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det handlar om att minska riskerna för avvikning och rymning här och nu, att identifiera brister och vidta åtgärder, säger Helena Finér, sektionschef på Statens institutionsstyrelse (Sis) och den som ska leda staben.

Staben började sitt arbete för snart en vecka sedan, vilket P4 Göteborg var först att rapportera om.

Flera brister

Flera brister har redan konstaterats och anges ligga bakom att flera unga, misstänkta för grova brott som mord, har kunnat rymma den senaste tiden. Enligt Helena Finér måste säkerhetsmedvetandet bli bättre, rutiner följas och de unga övervakas på ett sätt som motsvarar säkerhetsriskerna. Så har inte skett fullt ut, hittills.

– Vi kan se att chefer och medarbetare inte följer de säkerhetsbedömningar vi gör och de rutiner vi har, säger Finér.

Enligt henne saknar Sis till viss del säkerhetskompetens, till exempel vad gäller att avgöra vilka åtgärder som är relevanta för när unga ska göra besök utanför ungdomshemmet med personal. En ytterligare sak som myndigheten själv kan se över är den tekniska och fysiska säkerheten, till exempel stängsel.

– Vi har exempel på att man har lyckats klättra över väldigt höga stängsel, att det inte har räckt.

Önskar lagändring

Sis arbetar på en lista med önskemål till regeringen för att kunna öka säkerheten, utan krav på lagändringar. Men även sådana behövs.

Regeringen har aviserat förslag och utredningar som ska begränsa intagnas rätt att använda till exempel mobiltelefoner och surfplattor som gör det möjligt att planera rymningar med personer utanför hemmen. Också förslag om ökade möjligheter att kroppsvisitera, att söka igenom rum och att använda metalldetektorer har regeringen flaggat för.

FRÅN FÖRSTASIDAN