SD: Lägg ned Institutet för mänskliga rättigheter

SD: Lägg ned Institutet för mänskliga rättigheter

Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling. Arkivbild.

Christine Olsson/TT
Sverigedemokraterna vill lägga ned Institutet för mänskliga rättigheter, samt avveckla bidrag avsedda att motverka rasism och diskriminering, rapporterar TV4 Nyheterna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi har inte jättestora problem med diskriminering och rasism i Sverige. Det här är ett problem som det pratas väldigt mycket om i media, säger Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, till TV4.

Enligt TV4, som tagit del av interna dokument från Regeringskansliet, anser Sverigedemokraterna att Institutet för mänskliga rättigheter är överflödigt, och att "det i Sverige redan finns många andra instanser som ytterst värnar de mänskliga rättigheterna, till exempel domstolsväsendet, JK, JO med flera". Partiet vill att regeringen lägger ned myndigheten.

Institutet för mänskliga rättigheter inrättades i fjol och har till uppgift att granska situationen för mänskliga rättigheter i Sverige.

– Att en regerings egen myndighet ska kartlägga grundläggande mänskliga rättigheter. Det här är en märklig ordning. Det är inte så man brukar jobba med de här frågorna, säger Ludvig Aspling.

Myndigheten sorterar under arbetsmarknadsdepartementet och där avvisar tjänstemännen förslaget. Bland annat skriver man att en nedläggning "skulle försvaga Sveriges handlingskraft i fråga om mänskliga rättigheter utrikespolitiskt”.

FRÅN FÖRSTASIDAN