Samebyar kan öppnas för fler medlemmar

Samebyar kan öppnas för fler medlemmar

Medlemmarna i en sameby bedriver renskötsel. Förslaget om att fler ska kunna bli medlemmar kan medföra att fler samer får rätt att jaga och fiska i fjällen. Arkivbild.

Henrik Montgomery/TT
Sametingets styrelse har röstat igenom ett förslag som ska leda till fler kan bli medlemmar i samebyar, rapporterar P4 Jämtland.
– Den nuvarande rennäringslagen har ju kluvit samerna i två grupper, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson till radion.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Blir förslaget verklighet skulle det kunna medföra att samer utanför rennäringen kan ta del av samebyarnas rätt till jakt och fiske.

– Får vi nu igenom det här i förlängningen så att riksdagen också klubbar igenom det så är det otroligt stort, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson till P4.

En sameby är ett geografiskt område där renskötsel, jakt och fiske får bedrivas av dess medlemmar. Enligt rennäringslagen tillkommer rätten att bedriva renskötsel den samiska befolkningen. För att få utöva den rätten måste man dock vara medlem i en sameby, vilket endast tio procent av samerna i Sverige är.

Frågan har lett till motsättningar mellan samiska grupper.

Beslutet om medlemskap röstades igenom i onsdags. Det är ett första steg i processen och kommer efter att regeringen gett Sametinget i uppdrag att utreda frågan om det ska finnas flera sorters medlemskap och hur samebyarna ska organiseras i framtiden. Slutligen är det riksdagen som avgör frågan.

FRÅN FÖRSTASIDAN