Så många har ansökt om titeln undersköterska

Så många har ansökt om titeln undersköterska

Undersköterska är från och med 1 juli en skyddad yrkestitel. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
Sedan i lördags är undersköterska en skyddad yrkestitel. Under de första dagarna har över 13 000 personer ansökt om att få ut ett bevis från Socialstyrelsen.
– Det är ett stort inflöde just nu, säger Zara Warglo på Socialstyrelsen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Under måndagseftermiddagen hade myndigheten fått in runt 13 600 ansökningar sedan i lördags natt.

– Vi har räknat med ett högt söktryck. Många har inväntat det här under en lång tid och vi har haft bemanning utifrån det under helgen, säger Zara Warglo som är avdelningschef på Socialstyrelsen.

Största gruppen

Myndigheten har förberett sig under drygt två års tid för att detta ska träda ikraft, och bland annat har man rekryterat mer personal som nu ska handlägga ansökningarna.

– Det här är ju Sveriges största yrkesgrupp och vi har haft uppgifter om att ungefär 180 000 personer jobbar som undersköterskor i dag, och sedan har vi ju ett mörkertal. Bort emot en 250 000 personer har vi räknat med kan komma att ansöka. Men det är ju under en övergångsperiod på tio år, säger hon vidare.

Ansökningarna fortsätter att ticka in löpande och myndigheten har redan fattat en del beslut. Målet är, precis som med legitimationsärenden, att det ska ta högst en månad att få ett beslut, och tre månader om du är utbildad utanför Sverige.

"Hoppas på förståelse"

Socialstyrelsen hoppas dock att de som ansökt har överseende nu i början.

– På sikt så kommer vi gör allt vi kan för att man ska få sitt beslut precis i samma tid som övriga ärenden. Men det är på sikt, säger Zara Warglo och fortsätter:

– Det är ett stort antal ansökningar som kommer på en gång nu och vi hoppas på förståelse för att det här kan ta lite tid. Vi vet att det är många som sitter och väntar och som kommer att ansöka nu. Vi kommer att jobba på så snabbt och effektivt vi bara kan.

FRÅN FÖRSTASIDAN