Så kan elektricitet snabba på läkning av sår

Så kan elektricitet snabba på läkning av sår

Ny forskning från Chalmers tekniska högskola och Freiburgs universitet i Tyskland visar att sår på odlade hudceller som stimuleras med elektrisk spänning läker tre gånger snabbare. Arkivbild.

Claudio Bresciani/TT
Kroniska och svårläkta sår kan ställa till med stora problem för äldre och diabetiker.
Men elektricitet kan läka såren tre gånger så fort, visar en ny studie från Chalmers.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

För personer med nedsatt blodcirkulation, diabetes eller ryggmärgsskada – vilket försämrar sårläkningsförmågan – finns en förhöjd risk för infektioner och kroniska sår. I värsta fall kan det leda till amputation.

"Kroniska sår är ett enormt samhällsproblem som man inte pratar så mycket om", säger Maria Asplund, biträdande professor i bioelektronik vid Chalmers, i ett pressmeddelande.

Hon är forskningsledare för ett projekt som utvecklat en metod som får sår att läka tre gånger så fort. Metoden bygger på en idé om att hudceller är elektrotaktiska, vilket innebär att de ”vandrar” i elektriska fält.

"För att kunna studera exakt hur det sker vid sår har vi utvecklat ett slags bio-chip, där vi har odlat hudceller som får bilda hud som vi sedan gör ett pyttelitet sår i. När vi sedan stimulerade såret med ett elektriskt spänningsfält kunde vi se att läkningen skedde tre gånger så snabbt jämfört med huden som fick läka utan elektrisk stimulering", säger Maria Asplund.

FRÅN FÖRSTASIDAN