Rysk påverkanskampanj inspirerades av Paludan

Rysk påverkanskampanj inspirerades av Paludan

Människor tänder eld på Rasmus Paludans porträtt utanför svenska konsulatet i Istanbul i Turkiet. En rysk påverkanskampanj har hämtat inspiration från händelserna, enligt dokument som SVT tagit del av. Arkivbild.

Francisco Seco/AP/TT
En rysk påverkanskampanj har hämtat inspiration från Rasmus Paludans koranbränning i Sverige och den turbulenta svenska Natoprocessen.
Det framgår av läckta dokument från rysk underrättelsetjänst som SVT tagit del av.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rysk underrättelsetjänst har planerat falska protester i en rad europeiska städer. Syftet är att splittra Europa, rapporterar SVT som granskat dokumenten tillsammans med grävredaktionen Dossier Center och flera andra medier.

I dokumenten beskrivs bland annat splittringen mellan Turkiet och EU-länderna efter att den högextreme politikern och provokatören Rasmus Paludan bränt en koran i Stockholm i januari.

Efter det följer instruktioner för hur man med hjälp av "lokalinvånare och migranter" kan elda på konflikten, genom att sprida filmer där Turkiet förolämpas.

Ett annat dokument beskriver en operation där falska demonstranter i Paris den 5 mars gör nazisthälsningen framför banderoller med ukrainska flaggan. Ett nätverk sprider sedan filmer av de fejkade EU-, Nato- och Ukrainakritiska aktionerna på sociala medier.

– Det är intressanta uppgifter och det ligger i linje med det vi sett när det gäller rysk påverkan mot Sverige och mot västländer, säger Gabriel Wernstedt, talesperson på Säpo, till SVT.

FRÅN FÖRSTASIDAN