Retur till Norge för gripne Wagner-avhopparen

Retur till Norge för gripne Wagner-avhopparen

Andrej Medvedev på flygplatsen Gardermoen i februari. Arkivbild.

Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Tidigare Wagnerbefälet Andrej Medvedev greps i Sverige efter att ha lämnat Norge för att köpa billiga cigaretter. Nu väntar han på att föras tillbaka.
Allt på grund av ett missförstånd, enligt hans advokat.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Medvedev kom till Norge från Ryssland den 13 januari. Han fick stor uppmärksamhet, eftersom han säger sig ha bevis för krigsförbrytelser begångna av Wagner-styrkorna i Ukraina. Han sökte asyl i Norge, men för några dagar sedan korsade han den norsksvenska gränsen med buss i jakt på billiga cigaretter, enligt Vladimir Osetjkin, aktivist i den grupp som hjälpte Medvedev att ta sig från Ryssland till Norge.

26-åringen missade sedan bussen hem och greps av svensk polis när han gick längs vägen. Eftersom han saknar rätt att befinna sig i Sverige fördes han till Migrationsverkets förvar i Göteborg, skriver Expressen med hänvisning till Osetjkin.

"Ett missförstånd"

Medvedevs advokat Brynjulf Risnes uppger att Medvedev har gripits i Sverige på grund av ett ”missförstånd”, rapporterar norska Dagbladet.

– Han trodde att han kunde resa till Sverige. Det har dessvärre inte asylsökande rätt till. Han är ledsen för detta missförstånd och hoppas att han snart flyttas tillbaka till Norge, skriver advokaten i ett sms till tidningen, enligt Expressen.

Polisen bekräftar för Ekot att det är just detta som kommer att ske. Så snart som möjligt ska Medvedev föras tillbaka till Norge, eftersom han inte har rätt att vistas i Sverige.

Finns frågetecken

Såväl den norska rikskriminalpolisen Kripos som FN:s utredningskommitté som fokuserar på Ukraina visar intresse för ryssens berättelser. Men det har också satts vissa frågetecken kring uppgifter som han hittills har lämnat.

Mycket av det Medvedev har berättat om kriget är svårt eller omöjligt att verifiera i detta läge. Det ifrågasätts också om 26-åringen på kort tid och med relativt ringa militär erfarenhet skulle ha kunnat bli ett befäl inom Wagner.

FRÅN FÖRSTASIDAN