Rekordhög medieanvändning under 2022

Rekordhög medieanvändning under 2022

För många äldre blev pandemin en språngbräda in i det digitala medieanvändandet. Arkivbild.

Steven Senne
Krig, ekonomisk kris, en valrörelse och stora idrottsmästerskap. 2022 fortsatte svenskarnas medieanvändning att ligga kvar på rekordhöga nivåer.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Under åren med pandemin ägnade människor mer tid framför olika skärmar än någonsin tidigare. Den samlade dagliga användningen ökade från i snitt sex timmar per dag till sju, och så har det fortsatt även under 2022, visar årets Mediebarometer.

En orsak är att nyhetskonsumtionen fortsatt legat på höga nivåer. Under fjolåret stod dagspressen för den största ökningen, vilket förklaras med att allt fler människor numera har tillgång till en digital prenumeration.

Något annat som pandemin gjorde var att minska på de så kallade digitala klyftorna. För många äldre snabbade tiderna av isolering på övergången till olika digitala strömningstjänster som Netflix och Spotify.

"Andelen som saknar tillgång till det stora utbud som nätet erbjuder minskar i Sverige, vilket är mycket positivt", säger Karin Hellingwerf, medieanalytiker vid Nordicom i ett pressmeddelande.

FRÅN FÖRSTASIDAN