Reinfeldt ska få byst i riksdagen

Reinfeldt ska få byst i riksdagen

Moderaternas tidigare partiledare och förre statsministern Fredrik Reinfeldt, ska få en porträttbyst i riksdagen. Han är numera styrelseproffs, föredragshållare och nybliven ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Arkivbild

Fredrik Sandberg/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Förre statsministern och Moderatledaren Fredrik Reinfeldt ska få en porträttbyst i riksdagen. Den äran tillkommer statsministrar som suttit i minst åtta år på posten och först när de har lämnat den aktiva politiken.

Det är mer än åtta år sedan, i december 2014, som en byst senast avtäcktes. Då var det den som Reinfeldt besegrade i valet 2006, Göran Persson (S), som fick sin bronsbyst. Persson var statsminister i tio år, från 1996 till 2006. Statsministrar som har suttit kortare tid än åtta år, men minst fyra, får nöja sig med att bli avporträtterad i form av en relief eller medaljong.

Riksdagsförvaltningen beslutade nyligen att beställa arbetet med bysten av Reinfeldt och konstnär är inte utsedd än. Men det lär ta flera år innan resultatet kan ses, sannolikt vid de andra statsministerbysterna i den ståtliga trapphallen i gamla riksdagshuset.

FRÅN FÖRSTASIDAN