Region i rävsax när pensionskostnad rusar

Region i rävsax när pensionskostnad rusar

Den väntade ökningen av pensionskostnaden i Region Skåne motsvarar ungefär vad det kostar att driva Helsingborgs lasarett ett år, enligt regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M). Arkivbild.

Björn Lindgren/TT
Pensionskostnaderna i Region Skåne väntas i år öka med fyra miljarder kronor – ungefär lika mycket som det kostar att driva Helsingborgs lasarett i ett år. En enig regionstyrelse vänder sig till finansdepartementet och kräver ökat statsbidrag.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Regionen har hamnat i en rävsax eftersom pensionerna är värdesäkrade mot inflationen, medan statsbidragen inte ökar i samma takt.

– När inflationen sticker iväg så här mycket är det rimligt att staten räknar upp sina statsbidrag, säger regionrådet Carl Johan Sonesson (M) till SVT Nyheter Skåne.

Förra året gick Region Skåne med 2,9 miljarder kronor i överskott och det täcker en del av den rusande pensionskostnaden, men inte hela. Sonesson ser inte höjd regionskatt som ett alternativ.

– En kommunal och regional skatt är proportionerlig och slår rakt över för hög- och låginkomsttagare. Därför är det bättre att staten, som har progressiv skatt, går in och hanterar när det är sådan här inflation, säger han till SVT.

FRÅN FÖRSTASIDAN