Regeringsunderlaget tappar – S och V större

01 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
De fyra partierna i regeringsunderlaget har nu stöd av 44,2 procent av väljarna. Arkivbild.
Regeringspartierna och stödpartiet SD fortsätter att tappa i väljarstöd och är nu klart mindre än oppositionen. Socialdemokraterna ökar kraftigt och får tillsammans med V och MP 50 procent i väljarstöd.
Det framgår av SCB:s väljarundersökning i maj.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Socialdemokraterna ökar kraftigt med 4 procentenheter till 38,6 procent, jämfört med mätningen i november och hela 8,3 procentenheter jämfört med valet förra hösten.

S och V får tillsammans 45,9 procent, nära två procentenheter över regeringspartiernas och Sverigedemokraternas samlade stöd på 44,2 procent. I valet fick regeringsunderlaget 49,5 procent.

– Vi jobbar oss systematiskt nu igenom alla de reformer som ska få ordning på Sverige och det är en stor och svår uppgift. Jag har stor respekt för att många är ganska bekymrade över läget i Sverige – ekonomiskt, med brottsligheten, att vi ännu inte är med i Nato. Men just därför måste man arbeta systematiskt och det är precis det vi gör just nu, säger statsminister Ulf Kristersson (M) om läget.

Både Liberalerna och Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren och får 3,4 respektive 3,7 procent i väljarstöd. Båda låg över spärren mätningen i november och har tappat runt en fjärdedel av sina väljare sedan valet.

Annons

TT: Två av tre regeringspartier är under riksdagsspärren just nu. Är det ett problem för regeringen?

– Nja, alla partier vill alltid ha ännu högre siffror än de man har. Jag brukar säga att det här är maraton och inte sprint, och det maratonloppet har just börjat, säger Kristersson i samband med torsdagens europeiska toppmöte i Moldavien.

Totalt fyra partier är under eller just över riksdagsspärren KD och L under och Centerpartiet och Miljöpartiet just ovanför.

Moderaterna ligger kvar på i princip samma siffror som i november och i valet, drygt 19 procent. Sverigedemokraterna får 18,0, samma som i november men ett tapp på 2,5 procentenheter jämfört med riksdagsvalet.

Vänsterpartiet får 7,3 procent, nästan oförändrat jämfört med november.

Centerpartiet hamnar just ovanför spärren, på 4,2 procent men har tappat 1,2 procentenheter sedan november och 2,5 procentenheter sedan valet. Den nye partiledaren Muharrem Demirok har inte fått någon enkel start.

Annons

Förändringarna jämfört med novembermätningen är statistiskt säkerställda för S, KD, L och C.

Jämfört med valet är förändringarna statistiskt säkerställda för S, KD, L, C, SD och MP.

Annons