Regeringen: Statlig vård ska utredas

01 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterar på torsdagen direktiven till en ny utredning om förstatligande av vården.
Regeringen och SD vill att staten tar över ansvaret för sjukvården från regionerna. Nu ska en utredning se över för- och nackdelarna med statlig vård.
– I dag tas det första steget på möjligheternas väg till mer nationellt styrd vård, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Inte minst talar lärdomarna från coronapandemin starkt för att en nationellt styrd vård behövs, säger Ebba Busch på en pressträff.

– Svensk sjukvård är bra, men det finns betydande skillnader inom regionerna. Bostadsorten och ditt postnummer är i många fall avgörande för när du får vård och i vissa fall också vilken vård du får.

Nu presenteras direktiven till en utredning om ett förstatligande av vården. En kommitté där alla riksdagspartier ska vara representerade kommer att få i uppdrag att ta fram underlaget.

Utredningen ska bland annat belysa för- och nackdelar med statlig vård och lämna förslag på hur man långsiktigt ska kunna införa ett delvis eller helt statligt huvudmannaskap. Den ska också föreslå en tidsplan för det hela.

Utredningen ska också se över effektiviteten i sjukvården.

– Just att titta på effektivitet är så viktigt, där vi ibland tvingar patienter till många besök i stället för att samordna allt under ett besök. Det finns mycket att göra där, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Uppdraget ska redovisas senast den 2 juni 2025.

Annons