invasionen av ukraina

Regeringen ger nytt stöd till Ukraina – exakt ett år efter invasionen

En stridsvagn till vänster och statsminister Ulf Kristersson till höger.

FOTO: TT
Regeringen ska presentera ett nytt militärt stödpaket till Ukraina – på årsdagen för den ryska invasionen på fredagen.
Enligt uppgift till TT innehåller det bland annat stridsvagnar och luftvärn.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sömnigt parlament under Putin tal
0:30

Efter reklamen: Sömnigt parlament under Putin tal

(0:30)

Slå på ljud

Under fredagen åker statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) på besök till Boden. Nyheter om ytterligare stöd till Ukraina ska presenteras vid en presskonferens på plats, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Statsministern och försvarsministern kommer att besöka Bodens artilleriregemente och Norrbottens regemente.

Det sker exakt ett år efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022.

Enligt uppgift till TT planerar den svenska regeringen att presentera Sveriges elfte militära stödpaket till Ukraina i denna vecka. Det uppges innehålla bland annat stridsvagnar och luftvärn.

Försvarsminister Pål Jonsson (M) fick i onsdags frågan om Sverige kommer att skänka Leopardstridsvagnar till Ukraina. Han sade då:

– Vi är öppna för det och vi för en nära dialog med framför allt Tyskland om det.

Jonson tillade dock att Sveriges huvudbidrag när det gäller markstrid är de redan utlovade 50 Stridsfordon 90. Förberedelser pågår också för att skicka artillerisystemet Archer.

Men stridsvagnar skulle vara ytterligare en stark signal som ett kompletterande bidrag, enligt Jonson.

Flera partier säger ja

Regeringspartiet Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson anser att Sverige bör skicka ett ”antal” Leopardstridsvagnar.

– Stridsvagnar är en avgörande faktor när det kommer till markstrider. De har efterfrågats av Ukraina länge för att kunna utföra offensiver och återta mark, säger Oscarsson.

Han påpekar att till exempel Norge ger åtta Leopard till Ukraina.

Socialdemokraterna anser också att det är dags att skicka Leopardstridsvagnar. Förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) framhåller att många andra länder förbereder sig för att leverera.

Det svenska försvaret har 120 Leopardstridsvagnar. Hur många Sverige bör skicka till Ukraina kan inte Hultqvist säga. Det är upp till Försvarsmakten att bedöma.

– Om de läggs ihop med det andra länder skickar när det gäller stridsvagnar, så kommer det att ha en tydlig effekt på hur man kan agera i de olika frontavsnitten och på hur man från ukrainsk sida kan slå tillbaka på ryskt angrepp, säger Hultqvist.

SD:s uppskattning: Fjorton stridsvagnar

Även Sverigedemokraterna vill skicka Leopard. Det ville man redan i januari då partiets utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson skrev en debattartikel om det.

– Det borde finnas en möjlighet, precis som för Finland, Norge, Polen och andra länder, att kunna ta en liten del av vår stridsvagnsflotta och bidra till Ukrainas kamp mot Ryssland, säger han.

SD har bedömt att Sverige borde kunna skicka 14 stridsvagnar.

– Det är inte ristat i sten, vi vill också höra Försvarsmaktens bedömning, säger Emilsson.

Han pekar på att stridsvagnar finns högt på Ukrainas önskelista och att ryska elitförband är upptagna i Ukraina och inte utgör något omedelbart militärt hot mot Sverige.

– Mot bakgrund av det så är det (att skicka stridsvagnar) något vi bör kunna göra från svensk sida, säger Emilsson.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN