Rådet: Ha medicin för en månad hemma

Rådet: Ha medicin för en månad hemma

Socialstyrelsen inför rekommendationer om att vissa typer av patienter bör ha medicin och andra sjukvårdsartiklar i beredskap hemma. Arkivbild.

Janerik Henriksson/TT
Beredskapen ska stärkas och sårbarheten minska hos patienterna, sjukvården och apoteken.
Därför rekommenderas nu patienter som regelbundet tar en viss medicin att ha en månads förbrukning av läkemedlet hemma.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det gäller läkemedel och förbrukningsartiklar som förskrivits av hälso- och sjukvårdspersonal, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Rekommendationen berör patienter som stadigvarande behandlas med receptbelagda läkemedel, som används vid exempelvis blodtrycksförhöjning, hjärtåkomma eller diabetes.

Dessutom omfattas patienter som långsiktigt använder förskrivna artiklar som till exempel stomibandage eller för kontroll av blodsockret.

"Målet är att minska risken för att patientens behandling måste avbrytas om det blir en tillfällig störning eller brist. Risken för en ökad belastning på hälso- och sjukvård och apotek minskar också", säger Urban Nylén, medicinalråd på Socialstyrelsen.

Rekommendationen medför ingen förändring i reglerna för läkemedelsförmåner. Även tidigare har det varit möjligt att skapa den egenberedskap som Socialstyrelsen nu rekommenderar.

FRÅN FÖRSTASIDAN