brott

Psykiskt sjuk man bakom polisattacken – har gjort det förut

Psykisk sjuk man uppges ligga bakom knivattacken i Norrköping.

FOTO: Magnus Andersson/TT
En polis attackerades utanför polishuset i Norrköping i måndags.
Gärningsmannen tros lida av psykisk ohälsa.
Aftonbladet skriver att han har attackerat poliser förut.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Friklättrar upp för skyskrapan – blir tagen av polis
0:30

Efter reklamen: Friklättrar upp för skyskrapan – blir tagen av polis

(0:30)

Slå på ljud

Tillståndet är stabilt och inte livshotande för den polis som knivhöggs utanför polishuset i Norrköping i måndags, skriver polisen på sin hemsida.

Våld riktat mot en polis är ett angrepp mot hela Polismyndigheten, våra medarbetare ska känna sig trygga i sitt arbete och på sin arbetsplats, det här är helt oacceptabelt”, säger rikspolischef Anders Thornberg.

I inlägget skriver polisen också att "... i nuläget är det inget som tyder på att det handlar om något annat än en ensam gärningsman med psykisk ohälsa".

Området kring polishuset i Norrköping är säkrat och de medarbetare som behöver stöd får det.

En man i 60-årsåldern sköts

Knivskärningen inträffade i måndags när polisen var på väg hem från sitt arbetspass. En polis skadades allvarligt och en lindrigt. En man i 60-årsåldern sköts av polisen i samband med händelsen och greps sedan.

Han hade även med sig misstänkt farliga föremål och nationella bombskyddet kallades till platsen.

Mannen är nu anhållen och misstänkt på sannolika skäl för försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Uppdatering 14.49:

Enligt Aftonbladet har gärningsmannen attackerat poliser tidigare. 2013 kastade han brandbomber mot poliserna som hade åkt ut till hans lägenhet i Ödeshög efter ett larm om högljudda bråk på adressen.

– Jag och min kollega står i dörröppningen och försöker få kontakt med mannen. Han kommer ut i hallen och håller något i handen som han kastar mot oss. Det visar sig vara en tillbringare med bensin som fattat eld. Det kommer som ett stort eldklot mot oss. Vi kastar oss ut och kommer precis undan elden, säger polisen Björn Borg till Aftonbladet.

Göta hovrätt dömde senare mannen till rättpsykiatrisk vård för försök till grov misshandel, mordbrand och våld mot tjänsteman. I juni 2022 beslutades det att vården skulle upphöra.

FOTO: Magnus Andersson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN