Polisen: Visste inte att Löfving var suicidal

28 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Flaggor på halv stång vid polishuset i Stockholm i samband med att en tyst minut hölls med anledning av polischefen Mats Löfvings död. Arkivbild.Fredrik Sandberg/TT
Rikspolischef Anders Thornberg kände till att Mats Löfving var självmordsbenägen, uppger polisens skyddsorganisation för DN. Polisen tillbakavisar uppgiften.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den 22 februari hittades Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, död i sitt hem. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut Löfving som jävig i flera beslut och rekommenderat att han skulle avskedas.

Nu uppger ett av Polismyndighetens skyddsombud att rikspolischef Anders Thornberg haft information om att Löfving var suicidal, rapporterar DN.

– Ingenstans har det tidigare framkommit att Polisförbundet flaggade om att Mats inte mådde bra, och att rikspolischefen fick veta att Mats var självmordsbenägen, säger Maria Jensen, regionalt samordnande huvudskyddsombud i polisregion Stockholm, till tidningen.

Skarp kritik

Men enligt Polismyndigheten hade Thornberg inte kännedom om att Löfving var suicidal.

"Detta är en uppgift som tillbakavisas av Polismyndigheten. Rikspolischefen har inte nåtts av dessa uppgifter", skriver polisen i en kommentar till TT.

Annons

Polisen framhåller att det framgår av den arbetsmiljöutredning som polisen genomfört och som överlämnats till Arbetsmiljöverket att "det vidtogs åtgärder för att stödja Mats Löfving".

Arbetsmiljöverkets utredning av polisens agerande pågår fortfarande och ett uttalande väntas från myndigheten inom kort.

Polisförbundet och huvudskyddsombuden har även tidigare riktat skarp kritik mot hur polisen hanterade Mats Löfving. De nationella och regionala huvudskyddsombuden har i en tidigare skrivelse till Arbetsmiljöverket kallat presskonferensen en "offentlig förödmjukelse" som var "direkt kränkande".

Nedlagd utredning

Tidigare under onsdagen meddelade Justitieombudsmannen (JO), som fick in en handfull anmälningar efter presskonferensen, att man lägger ned sin utredning, enligt SVT Nyheter.

JO Per Lennerbrant skriver enligt SVT i sitt beslut att det, mot bakgrund av att åklagare kommit fram till att det inte förövats något brott i samband med presskonferensen och att Arbetsmiljöverket utreder händelsen, "inte finns tillräckliga skäl för mig att fortsätta utredningen, eller göra något uttalande".

Annons