Polis tittade i pojkes kalsonger – frias i HD

30 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Polis som genomfört kroppsvisitation frikänns. Arkivbild.Johan Nilsson/TT
I jakt på gömda droger förmådde en polis en 14-årig pojke att visa sitt könsorgan. Polisen dömdes för tjänstefel i tingsrätt och hovrätt, men frias nu i Högsta domstolen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Händelsen inträffade i Strängnäs i mars 2021. Polisen fattade misstankar om att en då 14-årig pojke bar på narkotika och beslutade om en kroppsvisitation.

Pojken tvingades dra ner sina byxor och uppmanades visa att han inte hade narkotika i kalsongerna genom att lyfta på linningen så att polisen kunde se hans könsorgan. Enligt åklagaren innebar detta att det inte längre rörde sig om en kroppsvisitation utan en kroppsbesiktning, som det inte fanns lagstöd för.

Tingsrätten och hovrätten dömde polisen för tjänstefel. Till skillnad från hovrätten ansåg tingsrätten det fastställt att polisen även uppmanat pojken att lyfta på sitt könsorgan i samband med undersökningen.

Högsta domstolen framhåller i sitt avgörande att skillnaden mellan besiktning och visitation bygger på vad undersökningen avser. I detta fall avsåg den bara pojkens kalsonger, varför den åtalade polisen frikänns.

Att polisen i fråga sett pojkens könsorgan är enligt HD inte tillräckligt för att åtgärden ska klassas som en kroppsbesiktning.

Annons