TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Polis döms för tjänstefel – tvingade 15-årig pojke klä av sig naken

08 mar, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Polis döms – tvingade pojke klä av sig naken
En polis i Stockholm döms för tjänstefel sedan han tvingat en 15-årig pojke att klä av sig naken på öppen gata.
Han stod även åtalad för misshandel av pojkens jämnårige kompis, men frias.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Greta Thunberg bärs bort av polisBrand logo
Greta Thunberg bärs bort av polis

Händelsen utspelades i mars 2022 i centrala Stockholm. Tre 15-åriga pojkar hade firat en födelsedag på en bufférestaurang och sprang mot bussen för att inte komma för sent hem när de stoppades av en bil med tre civilpoliser.

Poliserna, som larmats om en misshandel utanför en närliggande krog, brottade ned pojkarna på marken. En av poliserna ska i samband med detta ha knäat en av pojkarna i magen och tvingat en annan av dem att klä av sig naken.

Polismannen, som är i 60-årsåldern, åtalades i december för misshandel och tjänstefel. Han döms nu för tjänstefel men frias från misshandel.

Tingsrätten dömer polisen för tjänstefel bestående i att han förmått den sistnämnda pojken att dra ned sina byxor och kalsonger för att kontrollera om denne hade vapen på sig”, skriver rätten i ett pressmeddelande.

Böter och skadestånd

En kroppsbesiktning av det slag pojken utsattes för ska, konstaterar tingsrätten, ”... verkställas inomhus och i ett avskilt rum”. I stället tvingades han klä av sig mitt på gatan.

Annons

Det var obehagligt, för det var massa människor som gick förbi och de skrattade också samtidigt när de såg mig helt naken”, har pojken sagt i förhör.

Påföljden för polismannen blir böter på sammanlagt 28 000 kronor. Polismyndigheten ska samtidigt betala skadestånd till pojken på 25 000 kronor. Även pojken som knäades i magen hade begärt skadestånd, men anspråket avslås.

Trodde de blev rånade

I förhör beskriver pojkarna att de inte förstod att männen var civilpoliser och att de trodde att de skulle bli rånade eller kidnappade.

När poliserna insåg att de gripit fel personer erbjöd de pojkarna skjuts hem. Föräldrarna valde därefter att polisanmäla händelsen.

De övriga poliserna som deltog vid händelsen har enligt åklagaren inte överskridit sina befogenheter.

Om domen överklagas och polismannen döms för misshandel som inte är ringa så kommer han, enligt polisens ansvarsnämnd, att förlora jobbet. Mannen förnekar brott.

FOTO: Duygu Getiren/TT

Annons