Pojkar trakasserades på tåg – får ersättning

Pojkar trakasserades på tåg – får ersättning

DO kräver att pojkarna ska få diskrimineringsersättning efter biljettkontrollen på tåget, annars går man till domstol. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Tre bröder utsattes för trakasserier när en biljettkontrollant ombord på ett tåg mellan Skurup och Malmö ifrågasatte deras färdbevis, enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO). Skånetrafiken håller med och godtar DO:s beslut om att pojkarna ska få ersättning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

DO hotade Region Skåne med att ta fallet till domstol om inte regionen betalar en ersättning på 30 000 kronor till var och en av pojkarna.

– Vi har tagit del av DO:s beslut och vi godtar det fullt ut. Vi beklagar det som hände, säger Hans Engleson, affärsområdeschef på Skånetrafiken, till SVT Nyheter Skåne.

Det var i våras som bröderna åkte tåg och en kontrollant kom fram för att kontrollera deras skolkort. Hon ifrågasatte då om bröderna verkligen var de rätta innehavarna av skolkorten med hänvisning till deras utseende och svenskklingande efternamn.

När brödernas mamma konfronterade kontrollanten så svarade hon att personer med sådant utseende inte brukar vara svenskar.

DO anser att tågvärden, utifrån att hon ifrågasatt brödernas etniska tillhörighet, utsatt bröderna för en kränkning och att det är fråga om trakasserier enligt diskrimineringslagen.

Engleson säger till SVT att tågbolaget haft samtal med tågvärden om händelsen och att det nu kan bli aktuellt igen. Men i övrigt är händelsen utagerad som personalärende.

FRÅN FÖRSTASIDAN