sverige

Personal stängde in råtta hos en äldre person på boende: ”Beklagligt”

Äldre stängdes in med råtta på äldreboendet

FOTO: Fredrik Sandberg/ TT
En råtta på rummet.
Det blev verkligheten för en boende på ett äldreboende i Svalöv.
Personalen visste inte hur de skulle hantera situationen utan stängde i stället in djuret hos den boende i en och en halv timme.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enorm råtta klättrar på sovande man i tunnelbanan
0:29

Efter reklamen: Enorm råtta klättrar på sovande man i tunnelbanan

(0:29)

Slå på ljud

Nattpersonalen på det skånska äldreboendet lade märke till råttan som smitit in i rummet hos den sovande pensionären. Men i stället för att agera valde man helt sonika att stänga igen dörren och gå därifrån.

Den boende tvingades därmed vara instängd med skadedjuret i en och en halv timme. Sedan vaknade den boende av att råttan kröp på halsen, skriver Sydsvenskan.

Ärendet, som inträffade i februari på ett boende i Svalövs kommun, är anmält till Inspektionen för vård och omsorg. Enligt anmälan fanns det en ”påtaglig risk för allvarliga fysiska skador” för personen som stängdes in med råttan.

Personalen visste inte vad de skulle göra

Sydsvenskan skriver att djuret upptäcktes vid 02-tiden på natten och att personalen helt enkelt inte visste vad de skulle göra, så de stängde dörren för att gå och rådfråga några kollegor. De hörde också med en sjuksköterska som sa att de skulle få ut råttan från rummet.

När personen vaknade var hen förskräckt, men gick med på att lägga sig igen efter att sängen bäddats om. Chefen för boendet nåddes av informationen nästa morgon och ifrågasatte då varför inte personalen hade väckt den boende och fått ut råttan.

– Det är djupt beklagligt för brukarens skull, och även för personalen som har känt sig helt villrådiga kring hur de skulle agera, säger Marléne Andersson, tillförordnad socialchef, till tidningen.

Andersson förklarar att råttan förmodligen kommit in via en container med matavfall som inte varit helt tät. Anticimex och fastighetsägaren kopplades in direkt.

FOTO: Fredrik Sandberg/ TT

FRÅN FÖRSTASIDAN