Pappan åtalas för mordet på sin åttaårige son i Luleå

Man åtalas för mord på sin åttaårige son

FOTO: Pär Bäckström/TT
En man i 45-årsåldern åtalas för mord på sin åttaårige son i Luleå, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Enligt åklagaren var gärningen "noggrant planerad".

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Misstänkt mördare lyckas rymma under rättegången
0:35

Efter reklamen: Misstänkt mördare lyckas rymma under rättegången

(0:35)

Slå på ljud

Det var i januari som pojken hittades död i en bostad i Luleå, efter att han haft umgänge med sin pappa. Han hittades sedan hans mamma blivit orolig och kontaktat polisen.

Pappan har hela tiden nekat till brott.

Dog av våld mot halsen

Åttaåringen ska ha strypts eller kvävts till döds, enligt åtalet. Åklagaren Lindha Strömberg skriver där att gärningen enligt hennes uppfattning har föregåtts av noggrann planering. Hon hänvisar till anteckningar och ett handskrivet brev som hittats i lägenheten.

En mindre rättspsykiatrisk undersökning har gjorts av pappan, och han misstänks ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tillfället.

Manifestationen i Luleå.

Manifestationen i Luleå.

FOTO: Pär Bäckström/TT

Vårdnadstvist om pojken

Mamman hade haft ensam vårdnad om pojken sedan föräldrarna separerat 2015.

Pappan hade nyligen beviljats rätt till umgänge med sonen ett par timmar om dagen på lördagar och söndagar varannan vecka, efter ett beslut i tingsrätten.

Mamman motsatte sig att pappan skulle beviljas umgänge, eftersom hon var rädd att han skulle föra sonen utomlands. Om umgänge skulle beviljas ville hon att det skulle vara övervakat.

Folk tände ljus till minne av pojken.

Folk tände ljus till minne av pojken.

FOTO: Pär Bäckström/TT

Rätten konstaterade i sitt beslut att risk för bortförande fanns men gick ändå med på umgänge. Bland annat för att pojken själv uttryckt en önskan att umgås med pappan.

Var rädd för pappan

Domaren i målet har för SvD uppgett att det inte fanns några uppgifter om fysiskt våld.

– Om jag hade fått någon som helst signal om att pappan skulle vara fysiskt farlig mot barnet så skulle jag självklart inte ha medgett umgänge, har rådmannen Christian Stamblewski sagt till tidningen.

Samtidigt framgår av andra handlingar att åttaåringen var rädd för sin pappa och att han utsattes för psykiskt våld, något som DN rapporterat om.

”Lyssna på barnen, stoppa tvångsumgänge nu!”, står det på plakatet.

”Lyssna på barnen, stoppa tvångsumgänge nu!”, står det på plakatet.

FOTO: Pär Bäckström/TT

Socialtjänsten bedömde att pojken riskerade att tvingas bevittna eller utsättas för våld. Men man ansåg inte att han var i behov av akut skydd.

Mordet på åttaåringen har väckt stor uppmärksamhet och bland annat lett till krav på lagändringar. Frågan om en lex Tintin, efter åttaåringens smeknamn, har lyfts i riksdagen för att förhindra att fler barn dör på liknande sätt.

FOTO: Pär Bäckström/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN