Pakistan manar till protest mot koranbränningen

05 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif. Arkivbild.Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif manar till en landsomfattande protest på fredag till följd av den uppmärksammade koranbränningen i Stockholm, rapporterar statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia och den indiska nyhetskanalen ABP News.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Händelsen har skapat stor ilska i den muslimska världen. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömde tilltaget i ett tv-sänt tal och flera länder har kallat upp Sveriges ambassadör med anledning av koranbränningen, däribland Kuwait, Marocko, Irak och Förenade arabemiraten.

Premiärminister Sharif, som tidigare sagt sig vara "äcklad och förfärad" över det inträffade, höll under tisdagen ett möte där bränningen av koranen i Stockholm diskuterades, vilket framgår av ett uttalande.

Syftet med protesten, där även samtliga politiska partier uppmanas att delta, är enligt Sharif att "skicka ett budskap till skurkarna".

FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) kallade under tisdagen till extrainsatt möte med anledning av "koranbränningar i Europa". Mötet, som väntas hålla på tisdag nästa vecka, hålls efter att Pakistan inkommit med en begäran på uppdrag av den Islamiska konferensorganisationen (OIC), som har 57 medlemsstater.

Annons

FN:s människorättsråd har länge kritiserats som ett FN-organ med stora trovärdighetsproblem då en stor andel av medlemmarna anklagats för att själva systematiskt kränka mänskliga rättigheter.

Rättad: I en tidigare version av denna text fick FN:s människorättsråd fel förkortning.

Annons