Över 200 grova incidenter på pendeltågen

Över 200 grova incidenter på pendeltågen

Ny statistik om våld och hot på pendeltågstrafiken är framtagen av tidningen Arbetet. Arkivbild.

Jessica Gow/TT
Våld och hot mot personal och passagerare rapporterades i fjol över 200 gånger i pendeltågstrafiken i Region Stockholm, rapporterar Arbetet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tidningen har tagit del av statistik från Trafikförvaltningen som visar att närmare 15 000 incidenter registrerades 2022.

Av dem var cirka 2 100 sådana incidenter som dittills oftast hanterats av en tågvärd ombord, varav drygt 1 300 fall där människor omkommit, skadats eller riskerat att skadas, enligt Arbetet.

Oftare än fem gånger i månaden öppnade ett pendeltåg dörrarna utan att alla vagnar stod vid perrongen.

­– Det är ju sådant som en tågvärd ser, men kan missas av föraren, säger Rainer Andersson, tågvärd och styrelseledamot i Seko Pendelklubben, till Arbetet.

Tågvärdarna fick förra året även hantera allvarliga händelser som självmord, gängbråk, skjutningar mer mera. I snitt inrapporterades dessutom ett 20-tal sjukdomsfall i månaden på tågen.

Skyddsombuden i ST Pendeln har meddelat att ensamarbete för lokförare i pendeltågstrafiken stoppas från måndag klockan 9. Enligt facket visar antalet incidenter på stora risker i arbetsmiljön sedan ensamarbetet infördes.

FRÅN FÖRSTASIDAN