Nytt signalspaningsfartyg snart hos försvaret

Nytt signalspaningsfartyg snart hos försvaret

Senast nästa år ska HMS Artemis stå till Försvarsmaktens förfogande.

Glenn Pettersson/Saab
Sveriges nya signalspaningsfartyg, HMS Artemis, är ett steg närmare att tas i bruk – flera år försenat.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Artemis levererades till Försvarets materielverk (FMV) på fredagen och ska nu utrustas med signalspaningsutrustning från Försvarets radioanstalt, innan den får ge sig ut på vågorna senast 2024.

"Vi tar nu ett stort steg närmare att leverera ett nytt signalspaningsfartyg till Försvarsmakten, och det i en tid när den här typen av förmåga verkligen behövs", säger Patric Hjorth, chef för marinmateriel på FMV, enligt ett pressmeddelande.

Leveransen är tre år försenad. På grund av ekonomiska svårigheter för en polsk underleverantör och covid-19-pandemin beslutade leverantören, Saab Kockums, att fartyget skulle färdigställas i Karlskrona.

Artemis ska ersätta HMS Orion som signalspaningsresurs till sjöss och även erbjuda personalen ombord en bättre boendemiljö.

"Med Artemis kommer Sverige ha ett modernt fartyg med bättre arbetsmiljö för personalen och bättre signalspaningsförmåga. FMV:s fokus är nu att så snabbt som möjligt färdigställa och överlämna fartyget till Försvarsmakten", säger Patric Hjorth.

FRÅN FÖRSTASIDAN