Nytt möte för Sverige i Nato

26 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Litauens president Gitanas Nauseda.
Nato kallar in till ett extramöte nästa vecka för att försöka få fart på Sveriges medlemskapsprocess.
Utrikesministrar från Sverige, Finland och Turkiet ska träffas i Bryssel.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En uppgörelse om det nya mötet gjordes när Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg talade i telefon med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i söndags.

– Vi kom överens om att kalla in till ett högnivåmöte i Bryssel före toppmötet (i Vilnius 11–12 juli). Avsikten är att göra framsteg för fullfärdigandet av Sveriges inträde i Nato, säger Stoltenberg på en presskonferens i Litauen.

På mötet ska utrikesministrar, underrättelsechefer och nationella säkerhetsrådgivare från Sverige, Finland och Turkiet delta. Mötet ska hållas i Bryssel nästa vecka. Vilken dag det blir har ännu inte offentliggjorts.

Väntar på bud

Utrikesminister Tobias Billström (M) är positiv – men än så länge fåordig, i väntan på att en inbjudan "faktiskt ligger på bordet".

– Det har redan sagts tidigare att det skulle avhållas nya diskussioner och nu har generalsekreteraren för Nato tagit initiativ till nya möten. Vem som kommer att medverka kan jag inte gå in på här och nu men skulle det komma en inbjudan till mig som utrikesminister kommer jag självfallet att ställa upp, säger Billström i samband med ett EU-möte i Luxemburg på måndagen.

Annons

Sveriges förhoppning om Natomedlemskap senast vid toppmötet i juli ligger samtidigt kvar.

– Hela tanken har ju varit att vi ska fortsätta processen fram emot Vilnius. Regeringens ambition att vi ska vara Natomedlemmar senast i Vilnius ligger alltjämt fast, säger Billström.

Telefonsamtal

Stoltenberg skrev på Twitter i söndags att han haft ett "bra samtal" med president Erdogan.

"Vi kommer att arbeta tillsammans om Sveriges inträde i Nato", skrev generalsekreteraren.

Från Turkiets sida betonas i ett inlägg på den turkiska presidentadministrationens webbplats att Turkiet behåller sin "konstruktiva inställning", men att Sveriges nya terrorlagstiftning "vore meningslös så länge som PKK/PYD/YPG-anhängare fritt organiserar demonstrationer" i Sverige.

Inte så mycket att kommentera, tycker Billström.

– I det här läget är det inte så mycket vad som snurrar runt i media som är intressant, utan det är mer det faktum att vi från Sveriges sida vet att vi har gjort det som ankom på oss i förhållande till memorandumet (mellan Sverige, Finland och Turkiet) som ingicks i Madrid förra året, säger utrikesministern.

Annons

Ingen flygkoppling?

I det turkiska inlägget poängteras dessutom uttryckligen att Turkiets hållning inte har något med landets önskemål om nya jaktplan från USA att göra.

"Försöken att koppla Turkiets önskemål om F-16 till Sveriges medlemskap skadar snarare Nato och dess säkerhet än Turkiet", heter det i inlägget.

Stoltenbergs besked om det nya Natomötet ges i samband med ett besök i Litauen för att följa en Natoövning och förbereda inför toppmötet som hålls i huvudstaden Vilnius om några veckor.

– Inträdet (i Nato) för Finland och snart också Sverige kommer att ytterligare stärka säkerheten i Baltikum, betonar Stoltenberg.

Sverige, Finland, Turkiet och Nato möttes senast på tjänstemannanivå i Ankara den 14 juni.

Annons