Nytt åldersrekord för fågel ringmärkt i Sverige

Nytt åldersrekord för fågel ringmärkt i Sverige

Sillgrisslan som hittades på Gotska Sandön slår nytt rekord.

Thord Fransson/Naturhistoriska riksmuseet/Handout/TT
En sillgrissla som ringmärktes 1974 har hittats på Gotska Sandön, norr om Gotland. Den slår ett nytt rekord för en fågel ringmärkt i Sverige.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fågeln hittades död i förra veckan. Den ringmärktes den 16 juli 1974.

Nästan 49 år gammal, sillgrisslan innehar därmed rekordet som den äldsta fågel ringmärkt i Sverige som hittades i landet.

Den döda fågeln skickades till Naturhistoriska riksmuseet som konstaterade att sillgrisslan hade dött högst 14 dagar innan den hittades.

Sillgrisslor har uppenbarligen en förmåga att bli gamla. Enligt museet var det tidigare åldersrekordet 48 år och 7 månader och innehades också av en sillgrissla.

"Detta är den femte sillgrisslan märkt i Sverige som blivit äldre än 45 år, vilket visar att arten regelbundet uppnår imponerande höga åldrar", skriver Thord Fransson, ansvarig för svensk ringmärkning vid Naturhistoriska riksmuseet, i ett pressmeddelande.

I Europa är det två mindre liror, en havsfågel, som innehar åldersrekordet för ringmärkta fåglar. De blev 52 respektive 51 år gamla.

Världsrekordet innehas däremot av laysanalbatross "Wisdom", som skådades senast på Midway-öarna i Stilla havet december 2002 och var då minst 71 år gammal.

Den nyligen hittade sillgrisslan kommer förmodligen att skickas vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för att testas om den drabbats av fågelinfluensa.

FRÅN FÖRSTASIDAN