Nya månfarare utsedda – svenskan inte med

Nya månfarare utsedda – svenskan inte med

Den svenskamerikanska astronauten Jessica Meir vid landningen i april 2020 i Kazakstan efter att ha tillbringat 205 dagar på rymdstationen ISS. Arkivbild.

Andrey Shelepin/Roscosmos/AP/TT
Nej, svenskamerikanska astronauten Jessica Meir blir inte en av de fyra som ska runda månen nästa år.
Hon får i stället hoppas på att landa på vår närmaste rymdgranne 2025.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den amerikanska rymdmyndigheten Nasa meddelade under en pompös tillställning på Johnson Space Center i Houston, Texas, vilka fyra astronauter som är utsedda till expeditionen Artemis 2 med uppdrag att flyga runt månen 2024.

Befälhavare blir Reid Wiseman och pilot Victor Glover. Övriga i besättningen är Christina Koch och kanadensaren Jeremy Hansen.

Människor har inte varit på månen sedan december 1972 med Nasas Apollo 17-expedition. Nu närmar sig återkomsten.

Testat med dockor

I höstas flög Artemis 1:s månfarkost Orion runt månen. Det var en obemannad expedition. Ombord fanns mänskliga dockor med mätinstrument, till exempel för strålning. Allt gick bra. Säkerheten håller måttet.

Med troligt startdatum i november är det dags för Artemis 2. Bärraketen SLS (Space Launch System) kommer att lyfta med Orion för en tur- och returtripp som under tio dagar avverkar 2,3 miljoner kilometer.

Nästa steg är Artemis 3 och då – förmodligen tidigast i december 2025 – kommer Orion att landa på månen.

Det kanske blir chansen för Jessica Meir, som på måndagen deltog i ceremonin på Johnson Space Center ihop med alla andra i Nasas astronautkår.

"Det yttersta uppdraget"

I samband med hennes sommarprat i Sveriges Radio 2021 talade hon i en TT-intervju om utsikten att en dag bli den första kvinnan på månen:

– Det är absolut något att drömma om. Men även om det inte blir jag, utan en vän och kollega i programmet, kommer det att bli otroligt spännande.

Om Nasa gör henne till månbesökare skulle det innebära "det yttersta uppdraget", sade hon till TT.

Med en mamma från Västerås har Jessica Meir dubbla medborgarskap. Men som astronaut representerar hon USA.

Historisk rymdpromenad

Svenskamerikanskan vistades från september 2019 till april 2020 (i 205 dygn) på Internationella rymdstationen (ISS).

Under de nästan sju månaderna på ISS gjorde Jessica Meir tre rymdpromenader. Hon skrev rymdhistoria genom att med Christina Koch – som alltså nästa år ska runda månen – utföra den första helt kvinnliga rymdpromenaden.

I samband med presentationen av Artemis 2-besättningen lade Nasachefen Bill Nelson ut texten om hur människans inneboende egenskaper, som nyfikenhet och törst efter nya kunskaper, driver månprogrammet:

– Det är en del av vårt dna, en del av vad vi är.

FRÅN FÖRSTASIDAN