Ny parkinsonbehandling testas: "En milstolpe"

Ny parkinsonbehandling testas: "En milstolpe"

Åtta parkinsonpatienter från Sverige och Storbritannien ska i en studie få stamcellsterapi i Lund. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
En stamcellsterapi mot Parkinsons sjukdom testas nu på patienter i Lund. Tanken är att ersätta förlorade dopaminceller med friska celler. I mitten av februari genomfördes den första stamcellstransplantationen i projektet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Detta är en viktig milstolpe på vägen mot att utveckla en cellterapi som kan användas för att behandla patienter med Parkinsons sjukdom", säger överläkare Gesine Paul-Visse i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Totalt åtta patienter ska behandlas med cellterapi, och nu är det bekräftat att transplantationen till den första av dem har gått vägen.

Patienten har lämnat sjukhuset och kommer att följas. Cellernas placering har kunnat bekräftas med hjälp av hjärnavbildning. Sedan ska de transplanterade cellerna mogna ut till funktionella nervceller. Resultatet väntas först inom några år.

– Visionen är att det skulle kunna ges som en engångsbehandling och förhoppningen är att patienterna kan minska sin medicinering, slippa biverkningar av läkemedelsbehandlingen och få en långvarig bra motorisk effekt av cellerna livet ut, säger Gesine Paul-Visse till SVT Nyheter Skåne.

Hos parkinsonsjuka förstörs de celler i hjärnan som producerar dopamin och det leder till svårigheter att kontrollera kroppens rörelser.

Patienterna brukar behandlas med läkemedel som ersätter förlusten av dopamin, men dels blir läkemedelsbehandlingen mindre effektiv med tiden, dels orsakar den biverkningar.

Patienterna i den pågående studien kommer från Sverige och Storbritannien, och de har haft diagnosen i minst tio år. I Sverige har cirka 20 000 personer Parkinsons sjukdom.

FRÅN FÖRSTASIDAN