Nu kommer pollenchocken

Nu kommer pollenchocken

Hängen med björkpollen. Årets pollensäsong är betydligt värre än förra året. Arkivbild.

Janerik Henriksson/TT
Det blir varmare. I stora delar av landet blir början på nästa vecka solig och mild med temperaturer på uppåt femton grader – till pollenallergikernas stora förtret.
– Det kommer att bli jobbigt, säger Åslög Dahl, biolog och ansvarig för pollenlabbet vid Göteborgs universitet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Under söndagen skiner solen över stora delar av södra Sverige, med temperaturer på runt 10 till 15 grader i Götaland och östra samt sydvästra Svealand. I nordvästra Svealand och södra Norrland kommer i stället solskenet att varvas med moln och temperaturer på runt 8 till 13 grader.

Måndagen blir också solig och varmare, särskilt i söder. På västkusten, Västergötland och Dalsland, kan temperaturerna till och med leta sig upp mot 17-strecket på måndag eftermiddag. Även om solskenet inte håller i sig så väntas temperaturerna i alla fall fortsatt ligga på runt 10 till 15 grader under större delen av veckan.

"Mer pollen på kortare tid"

Goda nyheter för många efter en hittills kylig maj – men desto tråkigare för landets pollenallergiker. Vädret är idealt för att pollen ska sprida sig extra snabbt när en rätt hög temperatur kombinerat med lagom med vind är björkens favoritväder.

– Det kommer att bli jobbigt för att björkarna blommar redan i hela södra Sverige upp till Dalälven och när det blir varmare kommer det att släppas mer pollen på kortare tid, säger Åslög Dahl.

De kommande dagarna kommer att bjuda på ett intensivt pollenutsläpp med höga halter i hela området, enligt Åslög Dahl. Även i väst och söderut där blomningen närmar sig slutet eftersom pollen driver runt i atmosfären.

Även i Norrland

Även om björken ännu inte blommar i Norrland kommer norra Sverige inte bli utan heller.

När pollen förs dit via luftströmmar är det under måndagen till tisdagen risk för måttliga till höga pollenhalter upp till Östersund och Örnsköldsvik – men senare i veckan gäller denna risk åtminstone bitvis i hela Norrland.

Det under en redan intensiv pollensäsong. Naturhistoriska riksmuseets pollenrapport har tidigare varslat om en stor risk för höga halter av björkpollen i Götaland och delar av Svealand.

– Den här hör till en av de värre säsongerna, inte värst men högt upp på listan över pollenår, säger Åslög Dahl.

FRÅN FÖRSTASIDAN