Nu får undersköterskor skyddad yrkestitel

Nu får undersköterskor skyddad yrkestitel

Närmare 200|000 personer arbetar som undersköterskor i Sverige. Arkivbild.

Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Undersköterska blir en skyddad yrkestitel i sommar. Nu är kraven klara för de tiotusentals personer som kommer att behöva söka yrkestiteln.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Om drygt två månader – från den 1 juli – går det att ansöka hos Socialstyrelsen om det bevis som därefter kommer att krävas för att kalla sig undersköterska.

Myndigheten har förberett sig under två års tid för den stora mängd ansökningar som kommer att lämnas in.

Under 2020 fanns det knappt 180 000 personer som arbetade som undersköterskor i Sverige. Dessutom finns ytterligare ett par hundra tusen personer i närliggande yrken, som behandlingsassistenter och vårdbiträden, som kan komma att söka den skyddade yrkestiteln.

Socialstyrelsen har nu tagit fram föreskrifter för att få kalla sig undersköterska. Däribland ställs krav på godkända betyg från en utbildning med inriktning mot vård och omsorg på gymnasienivå och godkända betyg i svenska. För den som påbörjar sin utbildning efter den 1 juli krävs godkända betyg även i samhällskunskap.

Arbetslivserfarenhet och andra meriter kan också vägas in för den som inte helt klarar kraven.

Den som har en sjuksköterskeutbildning kan också få den skyddade yrkestiteln.

"En skyddad yrkestitel kommer att fungera som en garant för kompetensen och bidra till en ökad trygghet för patienter, brukare och anhöriga, säger Zara Warglo, avdelningschef på Socialstyrelsen", i ett pressmeddelande.

FRÅN FÖRSTASIDAN