Nattlig stöldvåg av dyrbara gps-system

Nattlig stöldvåg av dyrbara gps-system

Både gps-system från traktorer och grävmaskiner har stulits. Arkivbild.

Terje Bendiksby/NTB/TT
Det pågår en stöldvåg av dyra gps-system från arbetsmaskiner på flera håll i landet, varnar polisen. Den senaste veckan har tre östgötska lantbruk blivit utsatta för nattliga stölder och polisen tror att utrustningen säljs till utlandet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det är gps-system från främst traktorer man varit ute efter, men det har också förekommit stölder av annan utrustning och verktyg också, säger Joakim Wallberg, brottssamordnare i polisregion Öst.

Att det skulle kunna röra sig om ett internationellt brottsnätverk som utför stölderna är en av hypoteserna polisen jobbar efter.

– Historiskt när vi tittar på sådana här fall brukar det röra sig om det. Dels att det sker liknande fall med liknande modus, dels också för att den här typen av utrustning är svår att sälja i Sverige, man måste ha en kontakt utomlands för att kunna sälja vidare.

Förutom i Östergötland har Roslagen och Skåne också drabbats av stölderna i närtid. Bland annat i Höör, där gps-system från grävmaskiner stals förra veckan.

Polisen genomför nu utredningsarbete, med teknisk undersökning och spårsäkring.

– Uppklaringen är låg för den här typen av brott. Det är svårt att säkra spår, men vi jobbar på det och på att få en uppfattning om tillvägagångssätt och spår som vi kan binda mot person.

FRÅN FÖRSTASIDAN