Nära 100 personer portas från S i Botkyrka

Nära 100 personer portas från S i Botkyrka

I ett sms uppmanas personer ansöka om medlemskap i S i Botkyrka enbart för att rösta till stöd för den förre kommunstyrelseordföranden Ebba Östlin (S) vid partiets stämma i mars, rapporterar Sveriges Radio. Arkivbild.

Jessica Gow/TT
Socialdemokraterna i Botkyrka nekar 98 personer medlemskap, rapporterar Sveriges Radio. Anledningen är att ett värvnings-sms skickats runt till stöd för den förre kommunstyrelseordföranden Ebba Östlin.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det är en kombination av att medlemstillströmningen har varit helt exceptionell. Och att vi sett det här meddelandet skickas runt om att man uppmanas gå med enkom för att stödja en viss kandidat vid en viss omröstning, säger Åsa Westlund, distriktsordförande för partiet i Stockholms län, till radion.

Enligt Westlund hade partiet under samma period förra året två medlemsansökningar.

Den kraftiga tillströmningen av ansökningar kommer inför S i Botkyrkas viktiga möte den 18 mars. Då ska en ny gruppledare, tillika kandidat till ny kommunstyrelseordförande, utses.

Bakgrunden är de interna slitningar som pågått sedan Östlin röstades ned i en förtroendeomröstning den 28 januari, för att ett par veckor senare avgå som kommunstyrelsens ordförande.

Uppgifter i olika medier säger att det kan ha varit en kupp genomförd med hjälp av personer med kopplingar till kriminella gäng. Enligt partiets egen utredning har det inte funnits en sådan infiltration.

FRÅN FÖRSTASIDAN