Mördade av misstag: Mammor, pappor och barn

Mördade av misstag: Mammor, pappor och barn

Blommor och ljus på platsen där tolvåriga Adriana sköts till döds i augusti 2020. Arkivbild.

Ali Lorestani/TT
Tolvåriga Adriana smet ut i sommarnatten för att äta på McDonald's, men hamnade i vägen för en kriminell uppgörelse och sköts till döds. På onsdagen dömdes tre män till livstids fängelse för mordet.
Mordet är ett i raden där utomstående dödats av misstag i gängens hänsynslösa krigföring.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Minst tolv utomstående har skjutits ihjäl sedan oktober 2018, enligt TT:s sammanställning.

20 januari 2023, Solna. En man i 40-årsåldern skjuts ihjäl utanför en restaurang i Stockholmsförorten Huvudsta. Mannen saknar koppling till kriminalitet och utredarnas teori är enligt SVT att han misstogs för någon annan.

1 oktober 2022, Södertälje. En man i 40-årsåldern mördas med flera skott i närheten av en skola i Södertälje när han är ute och promenerar med en vän. En 17-åring misstänks för mordet. Polisens teori är enligt LT att mannen, som saknar koppling till kriminalitet, sköts av misstag.

7 juni 2022, Kristianstad. En 25-årig man skjuts ihjäl på Lyckans höjd i Kristianstad. En halvtimme senare grips en 16-årig pojke som erkänner mordet. Under utredningen framkommer att pojken råkat skjuta fel person.

28 mars 2022, Stockholm. En man i 55-årsåldern skjuts till döds på ett gym i centrala Stockholm när han försöker ingripa för att stoppa en skytt som stormat in i lokalen. Mördaren, en 16-årig pojke, är enligt polis och åklagare på jakt efter en annan man som befinner sig i lokalen.

4 mars 2022, Haninge. En man i 30-årsåldern skjuts till döds i sin bil som står parkerad tvärs över gatan från ett mc-gängs lokaler i Brandbergen söder om Stockholm. Enligt åklagaren i den nu pågående rättegången var mannen på fel plats vid fel tidpunkt.

12 oktober 2021, Stockholm. En 43-åring dödas och en 16-åring skadas allvarligt när en skytt öppnar eld utanför ett flerfamiljshus i Farsta strand i södra Stockholm. Polis och åklagare uppger för tidningen Mitti att kulorna av allt att döma var ämnade för någon annan.

30 juni 2021, Göteborg. Polisen Andreas Danman dödas med flera skott när han patrullerar i Biskopsgården på Hisingen. En 17-åring döms för mordet till åtta års fängelse. Domaren i målet har tidigare sagt till TT att mördaren sannolikt misstog polismannen för någon annan.

2 augusti 2020, Botkyrka. Tolvåriga Adriana skjuts till döds vid ett McDonald's i Norsborg söder om Stockholm. Hon träffas av en förlupen kula när en grupp unga män öppnar eld med automatvapen mot personer ur ett rivaliserande gäng. Den 26 april 2023 dömer Södertörns tingsrätt tre män till livstids fängelse för mordet.

26 augusti 2019, Malmö. Den 31-åriga läkaren Karolin Hakim skjuts ihjäl på öppen gata i Malmöstadsdelen Ribersborg. I famnen håller hon sitt nyfödda barn. På platsen finns även barnets pappa, som enligt flera medier misstänks vara den verkliga måltavlan.

28 augusti 2019, Stockholm. Ndella Jack ligger i sängen i lägenheten i Råcksta när kulorna börjar vina genom fönstret. Hon träffas av 19 skott och avlider. Måltavlan är enligt åklagaren 18-åringens make, som helt undkommer kulorna.

14 november 2018, Göteborg. En 24-åring sitter på en bänk i Biskopsgården när han avrättas med flera skott från nära håll. En 18-åring grips och erkänner mordet. I förhör säger han att skjutit fel person men att han "inte tänker så mycket på om det var rätt kille".

21 oktober 2018, Stockholm. En 22-årig lärarstudent mördas på öppen gata i Segeltorp. Han skjuts bakifrån med 13 skott när han kommer ut från en restaurang med sin kusin. I samband med att åtal väcks säger åklagaren Anna Stråth att allt tyder på att mannen misstogs för någon annan.

Flera av de ovan nämnda morden är pågående utredningar. Motiv och bakgrund är således i vissa fall inte helt fastställt.

FRÅN FÖRSTASIDAN