Många drunknade: "Simkunnighet är en färskvara"

Många drunknade: "Simkunnighet är en färskvara"

Vuxna tenderar att ha övertro på sin förmåga att simma samtidigt som simkunnigheten bland yngre barn minskar. Arkivbild.

Adam Ihse/TT
I år har fler än dubbelt så många människor drunknat jämfört med samma period förra året. Samtidigt som simkunnigheten minskar bland yngre barn har många vuxna en övertro på sin egen förmåga, påpekar Svenska Livräddningssällskapet (SLS).

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bland vuxna tror åtta av tio svarande i en Novusundersökning som Trygg-Hansa tagit fram att de klarar att simma 200 meter, men av de som tror det har bara drygt var tredje simmat den sträckan under det senaste året.

– Många tror att en gång simkunnig alltid simkunnig, men man behöver testa sin förmåga varje år, förklarar Louise Brädde, sakkunnig på SLS.

Under politikerveckan i Almedalen var SLS på plats och lät människor testa sin simkunnighet i vattnet utanför Visby.

– Det var tuffare än många tror. Det skiljer sig också en hel del mellan att simma i pool och öppet vatten. I en pool är du säker på något sätt. Där finns inga strömmar, vågar eller vind. Det är också ljusare vatten så du ser vad du befinner dig i och vet att du har en botten, säger hon.

Simkunnigheten minskar

Många av de närmare 25 personer som har omkommit i drunkningar i år är barn.

Louise Brädde talar om att många har en förutfattad bild av vad som händer vid en drunkning.

– Vi tror att man kommer att vifta och ropa på hjälp, men ofta är det en tyst drunkning. Man håller händerna under ytan för att flyta och försöker andas med munnen, så man kan inte kan ropa på hjälp, förklarar hon.

Därför är det viktigt att man som förälder är närvarande, inte tittar på mobiler eller andra skärmar och är med på vad som händer bland de lekande barnen.

Fint väder ger fler olyckor

Det finns också en trend i samhället att simkunnigheten minskar bland barn.

– Det är en oroväckande trend och vi har infört vattensäkerhetsutbildningar tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för att öka tryggheten för personer som visats i och nära vatten, säger Brädde.

En annan anledning till att drunkningsolyckorna varit fler är det fina vädret.

– Man kan dra en parallell till det varma vädret. Det var så 2018 med och nu går vi mot en varm sommar igen så vi känner en stark oro, säger Louise Brädde.

FRÅN FÖRSTASIDAN